Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow PAB FIRE v.s. HEROS 19 Listopad 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:1832
Jučer:4441
Tjedan:19785
Ukupno:1225303
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
PAB FIRE v.s. HEROS Ispis E-mail
Goran Batušić - Brq   
Utorak, 28 Oľujak 2006
thumb_heros_001.jpgthumb_pab_fire2.jpgS obzirom da smo od tvrtke vatropromet dobili jednu vatrogasnu kacigu proizvedenu u Hrvatskoj Pab Fire III željeli smo je testirati. Kako bi najbolje mogli uočiti njezine prednosti i mane napravili smo usporedni test sa Rosenbauerovom kacigom HEROS koja je danas najzastupljenija kaciga u profesionalnim vatrogasnim postrojbama i jačim DVD-ima.
 

Obje testirane kacige zadovoljavaju Europske norme EN 443 i Hrvatske norme HRN Z.B1.400. stoga su po svojim svojstvima slične. Iz tog razloga željeli smo kacige testirati na taj način da od vatrogasaca dobijemo subjektivan dojam o svakoj od kaciga. Na društvenoj vježbni 12 je vatrogasaca naizmjenice nosilo jednu pa drugu kacigu a zatim ih ocjenilo u 10 kategorija kako bi dobili što objektivniju subjektivnu ocjenu.

 

 

HEROES

PAB FIRE III

izgled

4.78

4.78

udobnost

4.33

4.00

stabilnost prilikom nošenja

4.44

4.44

vidljivost kroz vizir

4.56

4.44

brzina stavljanja

4.44

4.11

brzina skidanja

4.33

4.44

korištenje sa izolacijskim aparatima

3.89

3.95

podešavanje opsega glave

4.25

4.78

podešavanje podbradnog remena

4.56

3.56

opći dojam

4.78

4.30

Konačna ocjena

4.44

4.30

 

 

Izgled:

Treća verzija Pab Fire kacige puno je napredovala u aspektu izgleda i sad je vrlo slična Rosenbauerovim kacigama HEROS. Iako ima reflektirajuće naljepnice velika prednost HEROS kaciga je luminizirajući premaz koji je vidljiv i u potpunom mraku. Fire 3 kaciga ima novi, zatamnjeni vizir koji prekriva cijelu površinu lica i dopridonosi općem izgledu kacige.

 

Udobnost:

Obje kacige su vrlo udobne i dobro amortiziraju udarce. Ono što se kasnije ispostavila kao najveća mana Pab kacige je to što je malo uska u predjelu ušiju tako da treba malo pripaziti prilikom stavljanja kacige. Kod kolega sa malo izražanijim ušima ocjena udobnosti Pab Fire kacige drastično pada zbog ovog nedostatka. Također, trokutnik remena Pab Fire kacige sa unutarnje strane nije obučen mekanom tkaninom kao kod Heros kacige tako da kod dužeg nošenja Pab Fire kacige može doći do nadraženja ušnih resica.

 

Sabilnost prilikom nošenja:

Ukoliko se kacige dobro podese obje stoje na glavi vrlo stabilno. Testirana Pab Fire kaciga došla je sa podbradnim remenčićem bez jastučića na bradi i takav način vezivanja kacige se pokazao čak malo stabilnijim od HEROS varijante sa podbradnim jastučićem no jastučić je udobniji što se osjeti nakon dužeg nošenja. Stoga su ocjene gotovo odlične i izjednačene.

 

Vidljivost kroz vizir.

Testirana HEROS kaciga imala je proziran vizir a Pab Fire zatamnjen. Iz tog razloga HEROS ima nešto bolju ocjenu vidljivosti ali moramo uzeti u obzir da Pab fire kaciga nije testirana na intervenciji i u slučaju izravnog djelovanja topline i svjetlosti. Također HEROS kaciga ima zaobljenje u predjelu nosa što je mali manjak jer može iskriviti sliku pogleda vatrogasca dok vidno polje Pab fire kacige nije iskrivljeno a i sam vizir prekriva veću površinu lica nego što je to slučaj kod HEROS kacige.

 

Brzina stavljanja.

Pab fire kaciga ima brzo rastavljivu kopču što pridonosti bržem stavljanju kacige nego kod HEROS-ovog podešavajućeg podbradnog remenčića. U slučaju JVP-a kad svaki vatrogasac ima svoju kacigu Pab fire bi dobila bolju ocjenu. No, u slučaju DVD-a gdje svaki vatrogsac nema svoju kacigu i potrebno je podešavati dužinu podbradnog remenčića kaciga HEROS odnosi pobjedu u ovoj kategoriji jer se dužina remena može podešavati dok je kaciga na glavi dok je podešavanje na glavi kod Pab Fire kacige nemoguće.

 

Brzina skidanja

Prednost Pab Fire kacigi zbog brzo rastavljive kopče koju je lakše otkopčati nego kopču na HEROS kacigama.

 

Korištenje sa izolacijskim aparatima.

Kacige smo testirali u kombinaciji sa MSA AUER - BD 96 dišnim aparatima i na ni na jednoj kacigi vizir nismo mogli spustiti do kraja. HEROS vizir uspjeli smo više spustiti jer je kraći....Zbog brzorastavljive kopče lakše je staviti PabFire kacigu ukoliko već na glavi imate dišni aparat.

 

Podešavanje opsega glave

Pobjedu u ovoj kategoriji odnosi Pab Fire kaciga jer je kotačić za podešavanje glave čvršći, veći i smješten unutar kacige. Na HEROS kacigama događa se da osovina kotačića za podešavanje obujma glave pukne.

 

Podešavanje podbradnog remena.

Kod HEROS kacige podešavanje dužine podbradnog remena moguće je dok je kaciga na glavi i dok nije i jednostavno je. Podešavanje dužine podbradnog remenčića Pab Fire kacige dok je na glavi gotovo je nemoguće a nije baš ni jednostavno dok je kaciga skinuta.

 

Opći dojam

Prosječna ocjena općeg dojma dvanaestorice vatrogasaca koji su isprobali kacige.

 

Konačna ocjena

 

Rosenbauer HEROS kaciga je vjerojatno najomiljenija vatrogasna kaciga u vatrogasaca u Hrvatskoj.

 

Trećom revizijom Pab Fire kacige napravljen je veliki korak u izradi vatrogasnih kaciga i ova kaciga može stati rame uz rame jednoj svjetski poznatoj HEROS kacigi. Trebalo bi malo više pažnje posvetiti udobnosti u predjelu ušiju jer takva sitnica ruši opći dojam kacige a taj nedostatak primjetilo je gotovo 70 % vatrogasaca koji su testirali kacigu.

 

Također, nije na odmet primjetiti da je kaciga Pab Fire gotovo dvostruko jeftinija od kacige HEROS, a i Pab Fire je hrvatski proizvod!

 

Pab fire kacigu možete nabaviti u Vatroprometu a Rosenbauer Heros u Mi-staru.

NADOPUNA:

Ukratko nakon završetka ovog članka imali smo priliku testirati Pab Fire kacigu na intervenciji. I to u požaru stambenog objekta i požaru otvorenog prostora. Opći dojam je da je Fire Pab 3 kaciga kvalitetan proizvod sa zavidnom razinom udobnosti prilikom vatrogasnih intervencija! Preporučujemo.

Na slici zapovjednik u akciji sa Pab Fire 3 kacigom!

Pab Fire u akciji


Posjeta: 9502

Komentari (6)
1. 30-05-2007 16:14
 
Sad kad imamo u spremištu desetak heros kaciga i desetak Pab Fire III kaciga, ja uvijek rađe kad idemo na intervenciju uzmem Heros. Neki kolege Pab Fire.... no 
 
Što se tiče florescentnosti zanimljivo je bilo kad je jednog našeg kolegu "stisnulo" na intervenciji pa se po noći udaljio iza jednog grma.... Zanimljiv prizor. A osim toga, sa baterijom možeš svašta na kacigi nacrtati.  
 
Inače, Pab Fire su loše kod tehničkih intervencija jer značajno zatamnjuju pogled čime se gubi vidljivost..
Gost
 
Brq
2. 30-05-2007 16:00
 
Heros je dobio najviše ocjene kod flashover testa, nadalje ako ste primjetili na starom modelu ima ''panic'' kopča koja omogućava brzo skidanje remena kacige - normalno ako je namještena tako. Noviji modeli imaju jednostavnu kopču za skidanje i više nemaju umetak za bradu na remenu. 
Heros II je jeftinija varijanta Herosa - čitaj ogoljena. 
PAB mi se čini - moje subjektivno mišljene - je masivnija kaciga, djeluje mi glomaznija. 
Novi Heros sam probao - čini mi se glomazniji od starog pa čak i malo teži (subjektivni dojam) iako nudi jako puno - Klasični vizir + naočale, LED svjetiljku i sl. 
Imam Heros od '94 i vjerno me služi svih ovih godina. 
 
Mane : 
- Vizir je malo ''prekratak'' - donji dio lica je nezaštićen od isijavanja ako se ne koristi maska, ne treba zaboraviti da se koristi i kod požara na otvorenom, 
- Nakon dužeg nošenja stvara osjećaj pritiska na glavi 
- Možda najveći nedostatak - gotovo nemoguće namjestiti remen kada se koristi izolacioni aparat - postoji mogućnost da kaciga spadne s glave 
- Ako se zaštita za vrat ulovi čičkom za remen - čujnost drastično pada 
 
Vrline: 
- općenito lakoća podešavanja i udobnost 
- Lakoća održavanja - oprana je bezbroj puta izvana i iznutra - jednostavno se razmontira i opere mreža za tjeme i remeni - pranjem ne gubi svoja svojstva 
- Fluorescentnost kacige je iznenađenje za mnoge strane vatrogasce - iz osobnog iskustva - lakše praćenje kolege u akciji 
 
Vrhunska kaciga !
Gost
 
???
3. 20-04-2006 15:56
 
ljudi nebudite smiješn
najbolje su vam one stare kacige :grin :grin šalu na stranu nisam imao prilike niti jednu probat ako mi se ukaže prilika normalna stvar da ču je probat
Gost
 
coyote
4. 06-04-2006 15:31
 
novi ili ne novi
Heros je najzastupljenija kaciga među hrvatskim vatrogascima i svatko ko ju je nosio na glavi nakon pročitanog teksta moći će steći dojam kakva je kaciga Pab Fire 3. To nam je bio cilj. 
 
A heros je kvalitetna kaciga i onaj star 15 godina ili godinu dana ima ista svojstva.Možda ima sitnih stvari u detaljima ali i PAb Fire postoji u nekoliko izvedbi, a mi smo testirali ono šta imamo. Postoji heros 2 ali taj model nije toliko korišten i po meni je i lošijih svojstava. 
 
Heros Xtreme je druga kategorija vatrogasnih kaciga sa ogromnim naprednim mogućnostima i nadam se da ćemo uskoro i nju moći testirati
Gost
 
Brq
5. 04-04-2006 07:50
 
novi ili ne novi
Iz članka sam uspil skužit da ste imali Heros kacigu staru 15 godina (po staroj kopči). 
U konačnici Heros star 15 godina je bolji od najnovije Hrvatske verzije kacige, pa fakat što drugo reći neg kupujmo Hrvatsko. Pa nebudite smiješni. 
A da ste tek imali najnoviji Heros!! :grin :grin :grin :grin
Gost
 
Goran
6. 29-03-2006 06:27
 
novi ili ne novi
Kupujmo Hrvatsko!!!
Gost
 
miljenko_l

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.