Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow PAB FIRE v.s. HEROS 21 Sijeanj 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:244
Juer:248
Tjedan:2393
Ukupno:3128647
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
PAB FIRE v.s. HEROS Ispis E-mail
Goran Batui - Brq   
Utorak, 28 Oujak 2006
thumb_heros_001.jpgthumb_pab_fire2.jpgS obzirom da smo od tvrtke vatropromet dobili jednu vatrogasnu kacigu proizvedenu u Hrvatskoj Pab Fire III eljeli smo je testirati. Kako bi najbolje mogli uoiti njezine prednosti i mane napravili smo usporedni test sa Rosenbauerovom kacigom HEROS koja je danas najzastupljenija kaciga u profesionalnim vatrogasnim postrojbama i jaim DVD-ima.
 

Obje testirane kacige zadovoljavaju Europske norme EN 443 i Hrvatske norme HRN Z.B1.400. stoga su po svojim svojstvima sline. Iz tog razloga eljeli smo kacige testirati na taj nain da od vatrogasaca dobijemo subjektivan dojam o svakoj od kaciga. Na drutvenoj vjebni 12 je vatrogasaca naizmjenice nosilo jednu pa drugu kacigu a zatim ih ocjenilo u 10 kategorija kako bi dobili to objektivniju subjektivnu ocjenu.

 

 

HEROES

PAB FIRE III

izgled

4.78

4.78

udobnost

4.33

4.00

stabilnost prilikom noenja

4.44

4.44

vidljivost kroz vizir

4.56

4.44

brzina stavljanja

4.44

4.11

brzina skidanja

4.33

4.44

koritenje sa izolacijskim aparatima

3.89

3.95

podeavanje opsega glave

4.25

4.78

podeavanje podbradnog remena

4.56

3.56

opi dojam

4.78

4.30

Konana ocjena

4.44

4.30

 

 

Izgled:

Trea verzija Pab Fire kacige puno je napredovala u aspektu izgleda i sad je vrlo slina Rosenbauerovim kacigama HEROS. Iako ima reflektirajue naljepnice velika prednost HEROS kaciga je luminizirajui premaz koji je vidljiv i u potpunom mraku. Fire 3 kaciga ima novi, zatamnjeni vizir koji prekriva cijelu povrinu lica i dopridonosi opem izgledu kacige.

 

Udobnost:

Obje kacige su vrlo udobne i dobro amortiziraju udarce. Ono to se kasnije ispostavila kao najvea mana Pab kacige je to to je malo uska u predjelu uiju tako da treba malo pripaziti prilikom stavljanja kacige. Kod kolega sa malo izraanijim uima ocjena udobnosti Pab Fire kacige drastino pada zbog ovog nedostatka. Takoer, trokutnik remena Pab Fire kacige sa unutarnje strane nije obuen mekanom tkaninom kao kod Heros kacige tako da kod dueg noenja Pab Fire kacige moe doi do nadraenja unih resica.

 

Sabilnost prilikom noenja:

Ukoliko se kacige dobro podese obje stoje na glavi vrlo stabilno. Testirana Pab Fire kaciga dola je sa podbradnim remeniem bez jastuia na bradi i takav nain vezivanja kacige se pokazao ak malo stabilnijim od HEROS varijante sa podbradnim jastuiem no jastui je udobniji to se osjeti nakon dueg noenja. Stoga su ocjene gotovo odline i izjednaene.

 

Vidljivost kroz vizir.

Testirana HEROS kaciga imala je proziran vizir a Pab Fire zatamnjen. Iz tog razloga HEROS ima neto bolju ocjenu vidljivosti ali moramo uzeti u obzir da Pab fire kaciga nije testirana na intervenciji i u sluaju izravnog djelovanja topline i svjetlosti. Takoer HEROS kaciga ima zaobljenje u predjelu nosa to je mali manjak jer moe iskriviti sliku pogleda vatrogasca dok vidno polje Pab fire kacige nije iskrivljeno a i sam vizir prekriva veu povrinu lica nego to je to sluaj kod HEROS kacige.

 

Brzina stavljanja.

Pab fire kaciga ima brzo rastavljivu kopu to pridonosti brem stavljanju kacige nego kod HEROS-ovog podeavajueg podbradnog remenia. U sluaju JVP-a kad svaki vatrogasac ima svoju kacigu Pab fire bi dobila bolju ocjenu. No, u sluaju DVD-a gdje svaki vatrogsac nema svoju kacigu i potrebno je podeavati duinu podbradnog remenia kaciga HEROS odnosi pobjedu u ovoj kategoriji jer se duina remena moe podeavati dok je kaciga na glavi dok je podeavanje na glavi kod Pab Fire kacige nemogue.

 

Brzina skidanja

Prednost Pab Fire kacigi zbog brzo rastavljive kope koju je lake otkopati nego kopu na HEROS kacigama.

 

Koritenje sa izolacijskim aparatima.

Kacige smo testirali u kombinaciji sa MSA AUER - BD 96 dinim aparatima i na ni na jednoj kacigi vizir nismo mogli spustiti do kraja. HEROS vizir uspjeli smo vie spustiti jer je krai....Zbog brzorastavljive kope lake je staviti PabFire kacigu ukoliko ve na glavi imate dini aparat.

 

Podeavanje opsega glave

Pobjedu u ovoj kategoriji odnosi Pab Fire kaciga jer je kotai za podeavanje glave vri, vei i smjeten unutar kacige. Na HEROS kacigama dogaa se da osovina kotaia za podeavanje obujma glave pukne.

 

Podeavanje podbradnog remena.

Kod HEROS kacige podeavanje duine podbradnog remena mogue je dok je kaciga na glavi i dok nije i jednostavno je. Podeavanje duine podbradnog remenia Pab Fire kacige dok je na glavi gotovo je nemogue a nije ba ni jednostavno dok je kaciga skinuta.

 

Opi dojam

Prosjena ocjena opeg dojma dvanaestorice vatrogasaca koji su isprobali kacige.

 

Konana ocjena

 

Rosenbauer HEROS kaciga je vjerojatno najomiljenija vatrogasna kaciga u vatrogasaca u Hrvatskoj.

 

Treom revizijom Pab Fire kacige napravljen je veliki korak u izradi vatrogasnih kaciga i ova kaciga moe stati rame uz rame jednoj svjetski poznatoj HEROS kacigi. Trebalo bi malo vie panje posvetiti udobnosti u predjelu uiju jer takva sitnica rui opi dojam kacige a taj nedostatak primjetilo je gotovo 70 % vatrogasaca koji su testirali kacigu.

 

Takoer, nije na odmet primjetiti da je kaciga Pab Fire gotovo dvostruko jeftinija od kacige HEROS, a i Pab Fire je hrvatski proizvod!

 

Pab fire kacigu moete nabaviti u Vatroprometu a Rosenbauer Heros u Mi-staru.

NADOPUNA:

Ukratko nakon zavretka ovog lanka imali smo priliku testirati Pab Fire kacigu na intervenciji. I to u poaru stambenog objekta i poaru otvorenog prostora. Opi dojam je da je Fire Pab 3 kaciga kvalitetan proizvod sa zavidnom razinom udobnosti prilikom vatrogasnih intervencija! Preporuujemo.

Na slici zapovjednik u akciji sa Pab Fire 3 kacigom!

Pab Fire u akciji


Posjeta: 8966

Komentari (6)
1. 30-05-2007 16:14
 
Sad kad imamo u spremitu desetak heros kaciga i desetak Pab Fire III kaciga, ja uvijek rae kad idemo na intervenciju uzmem Heros. Neki kolege Pab Fire.... no 
 
to se tie florescentnosti zanimljivo je bilo kad je jednog naeg kolegu "stisnulo" na intervenciji pa se po noi udaljio iza jednog grma.... Zanimljiv prizor. A osim toga, sa baterijom moe svata na kacigi nacrtati.  
 
Inae, Pab Fire su loe kod tehnikih intervencija jer znaajno zatamnjuju pogled ime se gubi vidljivost..
Gost
 
Brq
2. 30-05-2007 16:00
 
Heros je dobio najvie ocjene kod flashover testa, nadalje ako ste primjetili na starom modelu ima ''panic'' kopa koja omoguava brzo skidanje remena kacige - normalno ako je namjetena tako. Noviji modeli imaju jednostavnu kopu za skidanje i vie nemaju umetak za bradu na remenu. 
Heros II je jeftinija varijanta Herosa - itaj ogoljena. 
PAB mi se ini - moje subjektivno miljene - je masivnija kaciga, djeluje mi glomaznija. 
Novi Heros sam probao - ini mi se glomazniji od starog pa ak i malo tei (subjektivni dojam) iako nudi jako puno - Klasini vizir + naoale, LED svjetiljku i sl. 
Imam Heros od '94 i vjerno me slui svih ovih godina. 
 
Mane : 
- Vizir je malo ''prekratak'' - donji dio lica je nezatien od isijavanja ako se ne koristi maska, ne treba zaboraviti da se koristi i kod poara na otvorenom, 
- Nakon dueg noenja stvara osjeaj pritiska na glavi 
- Moda najvei nedostatak - gotovo nemogue namjestiti remen kada se koristi izolacioni aparat - postoji mogunost da kaciga spadne s glave 
- Ako se zatita za vrat ulovi ikom za remen - ujnost drastino pada 
 
Vrline: 
- openito lakoa podeavanja i udobnost 
- Lakoa odravanja - oprana je bezbroj puta izvana i iznutra - jednostavno se razmontira i opere mrea za tjeme i remeni - pranjem ne gubi svoja svojstva 
- Fluorescentnost kacige je iznenaenje za mnoge strane vatrogasce - iz osobnog iskustva - lake praenje kolege u akciji 
 
Vrhunska kaciga !
Gost
 
???
3. 20-04-2006 15:56
 
ljudi nebudite smijen
najbolje su vam one stare kacige :grin :grin alu na stranu nisam imao prilike niti jednu probat ako mi se ukae prilika normalna stvar da u je probat
Gost
 
coyote
4. 06-04-2006 15:31
 
novi ili ne novi
Heros je najzastupljenija kaciga meu hrvatskim vatrogascima i svatko ko ju je nosio na glavi nakon proitanog teksta moi e stei dojam kakva je kaciga Pab Fire 3. To nam je bio cilj. 
 
A heros je kvalitetna kaciga i onaj star 15 godina ili godinu dana ima ista svojstva.Moda ima sitnih stvari u detaljima ali i PAb Fire postoji u nekoliko izvedbi, a mi smo testirali ono ta imamo. Postoji heros 2 ali taj model nije toliko koriten i po meni je i loijih svojstava. 
 
Heros Xtreme je druga kategorija vatrogasnih kaciga sa ogromnim naprednim mogunostima i nadam se da emo uskoro i nju moi testirati
Gost
 
Brq
5. 04-04-2006 07:50
 
novi ili ne novi
Iz lanka sam uspil skuit da ste imali Heros kacigu staru 15 godina (po staroj kopi). 
U konanici Heros star 15 godina je bolji od najnovije Hrvatske verzije kacige, pa fakat to drugo rei neg kupujmo Hrvatsko. Pa nebudite smijeni. 
A da ste tek imali najnoviji Heros!! :grin :grin :grin :grin
Gost
 
Goran
6. 29-03-2006 06:27
 
novi ili ne novi
Kupujmo Hrvatsko!!!
Gost
 
miljenko_l

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.