Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Posjet Dalju 2006 22 Studeni 2017
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:74
Juer:408
Tjedan:816
Ukupno:3102524
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Posjet Dalju 2006 Ispis E-mail
Miljenko Lackovi   
Utorak, 06 Lipanj 2006
vozilo

U ranim jutarnjim satima 04.06.06. god , autobusom „Jaskaturist"-a, jaskanski vatrogasci sa suprugama i prijateljima krenuli su prema istoku Domovine, prema Dunavu,prema heroju Gradu i mjestima herojstva i slave najteih i najsvjetlijih vremena Hrvatske. Prema Dalju i prijateljima koji nas oekuju.

 

            U ranim jutarnjim satima 04.06.06. god , autobusom „Jaskaturist"-a, jaskanski vatrogasci sa suprugama i prijateljima krenuli su prema istoku Domovine, prema Dunavu,prema heroju Gradu i mjestima herojstva i slave najteih i najsvjetlijih vremena Hrvatske. Prema Dalju i prijateljima koji nas oekuju.

            Modernom autocestom hitamo svome cilju. Prolazimo Zagreb i ostala naselja, moderni pratei objekti sa svake strane autoceste. A onda jedan nadvonjak i sve se poinje mijenjati. Zarasli i uništeni objekti podsjeaju na crtu razdvajanja, ali i asociraju uspomene na „Bljesak"! Na herojsko doba.

            Moramo sii s autoputa jer ne vodi u Vukovar ve prema Beogradu!!?. Magistrala je obnovljena, no sve je više ruševnih zdanja. A onda oznaka VUKOVAR. Na raskriju za Dalj kombinat Borovo. Ogromna hrpa ruševina sa ponekim bljeskom novoga. Na našem putu još su i Borovo naselje I Borovo selo. Ne primjeujemo neko razaranje, tu je i ivi uglavnom srpski ivalj.

            Izmeu sela , na laganom zavoju s desne strane , na osami, 12 empresa, 12 mladih ivota Hrvatskih redarstvenika svirepo prekinutih .

            Ulazimo u Dalj, vidikom gospodari toranj pravoslavne crkve, katolika je sravnjena sa zemljom .No gradi se nova.!Selo Dalj pripada opini Erdut, Osjeko Baranjska upanija. Mada je u opini veina Hrvata, vlast je na izborima preuzeo SDS, a Hrvati se troše u „stotinu stranaka"!

Na jednom raskriju toranj, vatrogasni, s kojeg ,kau puca pogled desetke kilometara. Dom DVD Dalj. Nismo ovdje prvi puta pa primjeujemo promjene, male ali vrijedne. Nema se novaca. Prisjeamo se 99 godine kad smo prvi puta bili ovdje i našim prijateljima poklonili prve cijevi i opremu. No ipak je to sada mjesto gdje se okupljaju ljudi s ciljem. Nema više svinja u kancelarijama ni rema i nereda po dvorištu. Spremište u kojem 1998 nije zateeno ništa (od vatrogasne opreme) sada popunjava ureen kombi (dar Saponije" Osijek) navalno vozilo TAM 5500 Magirus ,poprilino staro, ali slui. Tu su i stara kola za konjsku zapregu naknadno pronaena i obnovljena.

sv. misaKao stare prijatelje srdano nas doekuju . Danas je i upanijsko natjecanje gdje su sa nekoliko ekipa. Kasnije stiu okrunjeni medaljama i priznanjima, osobito ekipe mladei na koje su svi ponosni! S velikom ljubavlju i veseljem govore upravo o toj mladei,  o velikoj brojnost i uzornoj suradnji sa osnovnom školom. Kako je nedjelja , po obiaju svih naših putovanja odlazimo na misu u upnu crkvu sv. Josipa. Pri tom, mada po kiši, idemo zaobilazno prošetavši promenadom uz Dunav. Na sveanoj , pjevanoj misi pozdravlja nas i ostalim upljanima predstavlja upnik vl. Dinko.U zdanju tek obukanom , bez uresa i lustera, bez vitraja na staklima i prašnim betonskim podom. Ali zato punom Duha , okupilo se mnoštvo vjernika . Sa kora i iz lae dizala se pjesma spram visina, praena orguljama i gitarom. I u zboru vatrogasci, njihove supruge... 

pokloni Nakon mise, prije sveanog ruka , u Sali doma upriliili smo predaju skromnih poklona. DVD i Naš lan Josip Lackovi (tvrtka „Gromel") darovali su hladnjak , dvd player te reprodukcije slika „Hrvatski preporod" i raunalno koloriranu fotografiju oca Hrvatskog vatrogastva GS Deelia. Predao ih je naš predsjednik Stjepan Preproti Pepi, a u ime domaina zahvalio se g. eljko Peni ,predsjednik DVD Dalj.Sve to je blagoslovio vl. Dinko, rado nam se pridruivši nakon upni obaveza. Kako smo došli i  u poznat vinorodni kraj ( Erdut, najvea bava na svijetu) ni naši vinari nisu došli praznih ruku. Druenje je u lijepom ozraju brzo prolazilo , no moralo se dalje.

            Pozdravivši se sa prijateljima uz „do vienja" u Jaski, i opet o Dalju, pošli smo obii mjesta koja mora obii svaki Hrvat, svaki domoljub.

Na mjestima slave, na mjestima tuge.

Na mjestima ponosa.

            Pred policijskom postajom u Dalju kamena je ploa, na njoj imena , prezimena. Pali za našu slobodu. Zato da smo i danas tu. Poloismo buket cvijea , zapalismo svijeu. Odasmo poast Hrvatskoj djeci.G. Peni evocirao je uspomene na to doba , kao aktivni uesnik i suborac branitelja s kamenog popisa.

spomenikKrenusmo potom put Borova sela, a na izlasku iz Dalja fatma, i kameni stup s imenima, muenih i stradalih. U Borovu promašili bi da nismo imali vodie. U malom parkiu, iza kuice autobusne stanice , u depresiji glavne prometnice kamena je ploa s 12 imena, 12 sinova hrvatskih majki zvjerski mueno i ubijeno jer netko nije ( i danas ne voli) volio Hrvatska obiljeja i hrvatsko.Obiljeje je to, na nemio dogaaj zbio se nešto dalje, na vidnijem mjestu.No , radi mita u „visokim sferama" i otpora „ugroene manjine" tu je gdje je. Ispred spomena sve je isto, ni cvijeta, ni svijee(barem dogorjele. Nakon odlaska svakog posjetitelja istu se no „mete". Nekom smeta miris i svjetlo svijee za miran san.No ipak netko uvijek zapali novu. I mi poloismo cvijee i zapalismo svijee. Odasmo poast. Put nas nosi dalje, ne stademo kod 12 empresa da nebi „uznemiravali" i „ometali promet". Tek tihi pozdrav oiju i etiri migavca!

            Uvaljeni u sjedišta luksuznog turistikog autobusa prolazimo ulicama grada heroja. No, ne moemo mirno proi gledajui ruševine, Bolnicu, vodotoranj , spomen groblje s preko 1000 bijelih krieva (nestali!!?) Put nas vodi prema Iloku, Idilina ravnica, sa strane polja i mladi vinogradi. Cesta duga i ravna. Auto pred nama daje migavac i skreemo. Ulazimo na farmu, Ovaru.

            Svi šute, znamo što to mjesto , njegovo ime znai. Tek poneka , tuna, tiha al. Na farmi se radi, grade se i novi objekti, no nekih više nema. Pamtimo ih s TV ekrana, limeni hangari. No neki su tu.Dva zidana, s lijeve i desne strane puta. Tiho je tu. Zastajemo, no nitko ne izlazi. Vrata štala ostaju zatvorena.

            Put vodi dalje u polje, uz ivicu do kraja šumarka.Na kraju puta mala uvala i plato, danas asfaltiran. Sa platoa poploana staza vodi prema vrhu. Na njenom kraju crni kameni blok stremi k nebu. Na vrhu stupa otvor s likom golubice. Kroz njen lik vidimo nebo.

           Spomenik je to srpske sramote, groznog nedjela pomahnitalih hordi bijesnih pasa JNA. Trajna je to uspomena na strašan pokolj, a spomen na njih neugasiv je. Mada ništa nisu mogli, ništa nisu skrivili, potueni i baeni u jamu što je iskopa bager. 

             Ranjenika, civila. Iz Vukovarske Bolnice. U tišini polaemo vijence, pale se svijee. Kratak govor , suza i uzdah. Za našeg boravka još je dolazilo ljudi. Strane i domae registracije vozila u kojima se nalaze starci i djeca. Prazni pogledi paraju munu tišinu, svima nam je jasno. Ovo je posljednje poivalište njihovih najmilijih. Nije to lijepo mjesto no teško smo otišli s njega. Autobus polagano napušta farmu a glave se okreu. I trae pogledom jedno mjesto na obzorju, na rubu jednog šumarka. Vjena im slava!

             Još jedan pozdrav Vukovaru i našim domainima i bus skree za našu Jasku, gdje stigosmo sretno u veernjim satima. I opet emo se vratiti u Vukovar, u Dalj. Kao privatne osobe, kao poslovni ljudi, kao sportaši, kao vatrogasci. I opet emo ponijeti poklone materijalne, jer su potrebni. I ponijet emo poklone ljudske, duševne. Jer oni svima nama najviše trebaju.

Boe uvaj Hrvatsku , naš dragi dom!!

Galeriju slika pogledajte ovdje!


Posjeta: 5124

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2017 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.