Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Posjet Dalju 2006 10 Prosinac 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:2006
Jučer:4646
Tjedan:2006
Ukupno:1449950
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Posjet Dalju 2006 Ispis E-mail
Miljenko Lacković   
Utorak, 06 Lipanj 2006
vozilo

U ranim jutarnjim satima 04.06.06. god , autobusom „Jaskaturist"-a, jaskanski vatrogasci sa suprugama i prijateljima krenuli su prema istoku Domovine, prema Dunavu,prema heroju Gradu i mjestima herojstva i slave najtežih i najsvjetlijih vremena Hrvatske. Prema Dalju i prijateljima koji nas očekuju.

 

            U ranim jutarnjim satima 04.06.06. god , autobusom „Jaskaturist"-a, jaskanski vatrogasci sa suprugama i prijateljima krenuli su prema istoku Domovine, prema Dunavu,prema heroju Gradu i mjestima herojstva i slave najtežih i najsvjetlijih vremena Hrvatske. Prema Dalju i prijateljima koji nas očekuju.

            Modernom autocestom hitamo svome cilju. Prolazimo Zagreb i ostala naselja, moderni prateći objekti sa svake strane autoceste. A onda jedan nadvožnjak i sve se počinje mijenjati. Zarasli i uništeni objekti podsjećaju na crtu razdvajanja, ali i asociraju uspomene na „Bljesak"! Na herojsko doba.

            Moramo sići s autoputa jer ne vodi u Vukovar već prema Beogradu!!?. Magistrala je obnovljena, no sve je više ruševnih zdanja. A onda oznaka VUKOVAR. Na raskrižju za Dalj kombinat Borovo. Ogromna hrpa ruševina sa ponekim bljeskom novoga. Na našem putu još su i Borovo naselje I Borovo selo. Ne primjećujemo neko razaranje, tu je i živi uglavnom srpski živalj.

            Između sela , na laganom zavoju s desne strane , na osami, 12 čempresa, 12 mladih života Hrvatskih redarstvenika svirepo prekinutih .

            Ulazimo u Dalj, vidikom gospodari toranj pravoslavne crkve, katolička je sravnjena sa zemljom .No gradi se nova.!Selo Dalj pripada opčini Erdut, Osječko Baranjska županija. Mada je u općini većina Hrvata, vlast je na izborima preuzeo SDS, a Hrvati se troše u „stotinu stranaka"!

Na jednom raskrižju toranj, vatrogasni, s kojeg ,kažu puca pogled desetke kilometara. Dom DVD Dalj. Nismo ovdje prvi puta pa primjećujemo promjene, male ali vrijedne. Nema se novaca. Prisjećamo se 99 godine kad smo prvi puta bili ovdje i našim prijateljima poklonili prve cijevi i opremu. No ipak je to sada mjesto gdje se okupljaju ljudi s ciljem. Nema više svinja u kancelarijama ni rema i nereda po dvorištu. Spremište u kojem 1998 nije zatečeno ništa (od vatrogasne opreme) sada popunjava uređen kombi (dar Saponije" Osijek) navalno vozilo TAM 5500 Magirus ,poprilično staro, ali služi. Tu su i stara kola za konjsku zapregu naknadno pronađena i obnovljena.

sv. misaKao stare prijatelje srdačno nas dočekuju . Danas je i županijsko natjecanje gdje su sa nekoliko ekipa. Kasnije stižu okrunjeni medaljama i priznanjima, osobito ekipe mladeži na koje su svi ponosni! S velikom ljubavlju i veseljem govore upravo o toj mladeži,  o velikoj brojnost i uzornoj suradnji sa osnovnom školom. Kako je nedjelja , po običaju svih naših putovanja odlazimo na misu u župnu crkvu sv. Josipa. Pri tom, mada po kiši, idemo zaobilazno prošetavši promenadom uz Dunav. Na svečanoj , pjevanoj misi pozdravlja nas i ostalim župljanima predstavlja župnik vlč. Dinko.U zdanju tek ožbukanom , bez uresa i lustera, bez vitraja na staklima i prašnim betonskim podom. Ali zato punom Duha , okupilo se mnoštvo vjernika . Sa kora i iz lađe dizala se pjesma spram visina, praćena orguljama i gitarom. I u zboru vatrogasci, njihove supruge... 

pokloni Nakon mise, prije svečanog ručka , u Sali doma upriličili smo predaju skromnih poklona. DVD i Naš član Josip Lacković (tvrtka „Gromel") darovali su hladnjak , dvd player te reprodukcije slika „Hrvatski preporod" i računalno koloriranu fotografiju oca Hrvatskog vatrogastva GS Deželića. Predao ih je naš predsjednik Stjepan Preprotić Pepi, a u ime domaćina zahvalio se g. Željko Penić ,predsjednik DVD Dalj.Sve to je blagoslovio vlč. Dinko, rado nam se pridruživši nakon župni obaveza. Kako smo došli i  u poznat vinorodni kraj ( Erdut, najveća bačva na svijetu) ni naši vinari nisu došli praznih ruku. Druženje je u lijepom ozračju brzo prolazilo , no moralo se dalje.

            Pozdravivši se sa prijateljima uz „do viđenja" u Jaski, i opet o Dalju, pošli smo obići mjesta koja mora obići svaki Hrvat, svaki domoljub.

Na mjestima slave, na mjestima tuge.

Na mjestima ponosa.

            Pred policijskom postajom u Dalju kamena je ploča, na njoj imena , prezimena. Pali za našu slobodu. Zato da smo i danas tu. Položismo buket cvijeća , zapalismo svijeću. Odasmo počast Hrvatskoj djeci.G. Penić evocirao je uspomene na to doba , kao aktivni učesnik i suborac branitelja s kamenog popisa.

spomenikKrenusmo potom put Borova sela, a na izlasku iz Dalja fatma, i kameni stup s imenima, mučenih i stradalih. U Borovu promašili bi da nismo imali vodiće. U malom parkiću, iza kućice autobusne stanice , u depresiji glavne prometnice kamena je ploča s 12 imena, 12 sinova hrvatskih majki zvjerski mučeno i ubijeno jer netko nije ( i danas ne voli) volio Hrvatska obilježja i hrvatsko.Obilježje je to, na nemio događaj zbio se nešto dalje, na vidnijem mjestu.No , radi mita u „visokim sferama" i otpora „ugrožene manjine" tu je gdje je. Ispred spomena sve je čisto, ni cvijeta, ni svijeće(barem dogorjele. Nakon odlaska svakog posjetitelja istu se noć „mete". Nekom smeta miris i svjetlo svijeće za miran san.No ipak netko uvijek zapali novu. I mi položismo cvijeće i zapalismo svijeće. Odasmo počast. Put nas nosi dalje, ne stademo kod 12 čempresa da nebi „uznemiravali" i „ometali promet". Tek tihi pozdrav očiju i četiri žmigavca!

            Uvaljeni u sjedišta luksuznog turističkog autobusa prolazimo ulicama grada heroja. No, ne možemo mirno proći gledajući ruševine, Bolnicu, vodotoranj , spomen groblje s preko 1000 bijelih križeva (nestali!!?) Put nas vodi prema Iloku, Idilična ravnica, sa strane polja i mladi vinogradi. Cesta duga i ravna. Auto pred nama daje žmigavac i skrećemo. Ulazimo na farmu, Ovčaru.

            Svi šute, znamo što to mjesto , njegovo ime znači. Tek poneka , tužna, tiha žal. Na farmi se radi, grade se i novi objekti, no nekih više nema. Pamtimo ih s TV ekrana, limeni hangari. No neki su tu.Dva zidana, s lijeve i desne strane puta. Tiho je tu. Zastajemo, no nitko ne izlazi. Vrata štala ostaju zatvorena.

            Put vodi dalje u polje, uz živicu do kraja šumarka.Na kraju puta mala uvala i plato, danas asfaltiran. Sa platoa popločana staza vodi prema vrhu. Na njenom kraju crni kameni blok stremi k nebu. Na vrhu stupa otvor s likom golubice. Kroz njen lik vidimo nebo.

           Spomenik je to srpske sramote, groznog nedjela pomahnitalih hordi bijesnih pasa JNA. Trajna je to uspomena na strašan pokolj, a spomen na njih neugasiv je. Mada ništa nisu mogli, ništa nisu skrivili, potučeni i bačeni u jamu što je iskopa bager. 

             Ranjenika, civila. Iz Vukovarske Bolnice. U tišini polažemo vijence, pale se svijeće. Kratak govor , suza i uzdah. Za našeg boravka još je dolazilo ljudi. Strane i domaće registracije vozila u kojima se nalaze starci i djeca. Prazni pogledi paraju mučnu tišinu, svima nam je jasno. Ovo je posljednje počivalište njihovih najmilijih. Nije to lijepo mjesto no teško smo otišli s njega. Autobus polagano napušta farmu a glave se okreću. I traže pogledom jedno mjesto na obzorju, na rubu jednog šumarka. Vječna im slava!

             Još jedan pozdrav Vukovaru i našim domaćinima i bus skreće za našu Jasku, gdje stigosmo sretno u večernjim satima. I opet ćemo se vratiti u Vukovar, u Dalj. Kao privatne osobe, kao poslovni ljudi, kao sportaši, kao vatrogasci. I opet ćemo ponijeti poklone materijalne, jer su potrebni. I ponijet ćemo poklone ljudske, duševne. Jer oni svima nama najviše trebaju.

Bože čuvaj Hrvatsku , naš dragi dom!!

Galeriju slika pogledajte ovdje!


Posjeta: 5944

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.