Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Ljeto bez poara 21 Sijeanj 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:240
Juer:248
Tjedan:2389
Ukupno:3128643
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Ljeto bez poara Ispis E-mail
Damir Lackovi   
Srijeda, 12 Srpanj 2006
ljeto_bez_pozara 

Hrvatska vatrogasna zajednica je i ove godine organizirala promidbenu akciju s ciljem apeliranja na posebnu panju u zaštiti od poara.

 

 Na Jumbo plakatna mjesta 3m x 4m biti e postavljeno preko 160 plakata. Na elektirne stupove i stabla biti e postavljeno preko 400 montanih - sezonskih plakata veliine 1m x 1,80m. Budui da mnoga vatrogasna društva vode brigu i skidaju plakate krajem 9. mjeseca, na hrvatskoj obali biti e ukupno preko 1000 preventivnih vatrogasnih plakata.

 

Iako Hrvatska vatrogasna zajednica raspolae sa vrlo skromnim sredstvima za tu namjenu, ipak se je uspjelo višegodišnjim panoima postii prepoznatljiva vatrogasna preventiva. Istina, plakati ne gase poare, ali to nikako ne znai da od preventive treba odustati. Upravo prepoznatljiva višegodišnja preventivna akcija jedino moe dati rezultat u domeni onih poara koji nastaju zbog nepanje. Statistike brojke govore da e samo deset sprijeenih poara pokriti jednogodišnji trošak za vatrogasnu preventivu.

 

S druge strane, izostatak bilo kakvih vidljivih preventivnih djelovanja bi potaknuli novinare i medije u trenucima kad doe do velikih i katastrofalnih poara, jer njihovo prvo pitanje je tko je kriv, što ste uinili na polju preventive?

 

Bilo je upita tipa: "Zbog ega baš takav dizajn, zašto ne nešto drugo?" U nastavku ovog lanka biti e vidljiva percepcija javnosti spram te akcije. Kod dizajna je bila osnovna ideja vodilja da plakat bude jednostavan, da nema puno teksta, da potie sve ljude na panju, da bude višejezian, a od ove godine je trebalo na plakat dodati i broj slube 112. S obzirom na višegodišnju preventivnu akciju, trailo se je da plakat bude prepoznatljiv iz godine u godinu, jer onaj tko ga je prošlih godina vidio, prisjetiti e ga se u desetinki sekunde... Eto, zato se svake godine tiska isti plakat.

 

Ima i upita na otpornost plakata spram vjetra, naroito bure i juga. Višegodišnja iskustva vatrogasaca primorja i srednje Dalmacije govore da 95% plakata izdri sve ljetne "bure i oluje", naroito ako ih se postavi tako da su u zavjetrini i da ih vozila ne mogu oštetiti kod prolaza cestom. Svi ti vatrogasci skidaju plakate krajem 9. mjeseca i ponovno ih postavljaju slijedee godine u 6. mjesecu. Na taj nain je sauvano gotovo 80% plakata izraenih u zadnjih etiri godine.

 

I na kraju treba istaknuti jednu znaajnu injenicu, koja potvruje da je preventivna akcija kroz više godina postala vrlo prepoznatljiva. Veliki oglašivai su putem neovisne agencije za ispitivanje pulsa javnosti proveli istraivanje s pitanjem: "Koje ste jumbo plakate upamtili?", elei znati koliko TURISTI I GRAANI HRVATSKE primjeuju poruke s jumbo plakata. No, sve ih je zapanjila injenica da je JUMBO PLAKAT "POAR - PANJA", primjetilo 75% od svih anketiranih ispitanika, dok su ostali plakati bili "primjeeni" tek od 5 - 15% anketiranih ispitanika! I ove godine e biti provedena ista anketa, iji e rezultati biti objavljeni sredinom kolovoza u veini dnevnih novina.

 

Zakljuak se namee sam po sebi: Preventivno - promidbene akcije su zapaene i treba ih sustavno provoditi. Rezultate te preventive nije mogue mjeriti, jer je nemogue ustanoviti jesu li te akcije sprijeile neke poare. Zbog injenice da su te akcije bile toliko znaajno zapaene, ispunjen je dio dunosti vatrogasne organizacije usmjeren na preventivno djelovanje.


Posjeta: 3834

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.