Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Ljeto bez požara 20 Listopad 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:148
Jučer:4489
Tjedan:22590
Ukupno:1228108
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Ljeto bez požara Ispis E-mail
Damir Lacković   
Srijeda, 12 Srpanj 2006
ljeto_bez_pozara 

Hrvatska vatrogasna zajednica je i ove godine organizirala promidžbenu akciju s ciljem apeliranja na posebnu pažnju u zaštiti od požara.

 

 Na Jumbo plakatna mjesta 3m x 4m biti će postavljeno preko 160 plakata. Na elektirčne stupove i stabla biti će postavljeno preko 400 montažnih - sezonskih plakata veličine 1m x 1,80m. Budući da mnoga vatrogasna društva vode brigu i skidaju plakate krajem 9. mjeseca, na hrvatskoj obali biti će ukupno preko 1000 preventivnih vatrogasnih plakata.

 

Iako Hrvatska vatrogasna zajednica raspolaže sa vrlo skromnim sredstvima za tu namjenu, ipak se je uspjelo višegodišnjim panoima postići prepoznatljiva vatrogasna preventiva. Istina, plakati ne gase požare, ali to nikako ne znači da od preventive treba odustati. Upravo prepoznatljiva višegodišnja preventivna akcija jedino može dati rezultat u domeni onih požara koji nastaju zbog nepažnje. Statističke brojke govore da će samo deset spriječenih požara pokriti jednogodišnji trošak za vatrogasnu preventivu.

 

S druge strane, izostatak bilo kakvih vidljivih preventivnih djelovanja bi potaknuli novinare i medije u trenucima kad dođe do velikih i katastrofalnih požara, jer njihovo prvo pitanje je tko je kriv, što ste učinili na polju preventive?

 

Bilo je upita tipa: "Zbog čega baš takav dizajn, zašto ne nešto drugo?" U nastavku ovog članka biti će vidljiva percepcija javnosti spram te akcije. Kod dizajna je bila osnovna ideja vodilja da plakat bude jednostavan, da nema puno teksta, da potiče sve ljude na pažnju, da bude višejezičan, a od ove godine je trebalo na plakat dodati i broj službe 112. S obzirom na višegodišnju preventivnu akciju, tražilo se je da plakat bude prepoznatljiv iz godine u godinu, jer onaj tko ga je prošlih godina vidio, prisjetiti će ga se u desetinki sekunde... Eto, zato se svake godine tiska isti plakat.

 

Ima i upita na otpornost plakata spram vjetra, naročito bure i juga. Višegodišnja iskustva vatrogasaca primorja i srednje Dalmacije govore da 95% plakata izdrži sve ljetne "bure i oluje", naročito ako ih se postavi tako da su u zavjetrini i da ih vozila ne mogu oštetiti kod prolaza cestom. Svi ti vatrogasci skidaju plakate krajem 9. mjeseca i ponovno ih postavljaju slijedeće godine u 6. mjesecu. Na taj način je sačuvano gotovo 80% plakata izrađenih u zadnjih četiri godine.

 

I na kraju treba istaknuti jednu značajnu činjenicu, koja potvrđuje da je preventivna akcija kroz više godina postala vrlo prepoznatljiva. Veliki oglašivači su putem neovisne agencije za ispitivanje pulsa javnosti proveli istraživanje s pitanjem: "Koje ste jumbo plakate upamtili?", želeći znati koliko TURISTI I GRAĐANI HRVATSKE primjećuju poruke s jumbo plakata. No, sve ih je zapanjila činjenica da je JUMBO PLAKAT "POŽAR - PAŽNJA", primjetilo 75% od svih anketiranih ispitanika, dok su ostali plakati bili "primjećeni" tek od 5 - 15% anketiranih ispitanika! I ove godine će biti provedena ista anketa, čiji će rezultati biti objavljeni sredinom kolovoza u većini dnevnih novina.

 

Zaključak se nameće sam po sebi: Preventivno - promidžbene akcije su zapažene i treba ih sustavno provoditi. Rezultate te preventive nije moguće mjeriti, jer je nemoguće ustanoviti jesu li te akcije spriječile neke požare. Zbog činjenice da su te akcije bile toliko značajno zapažene, ispunjen je dio dužnosti vatrogasne organizacije usmjeren na preventivno djelovanje.


Posjeta: 4240

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.