Naslovnica arrow Događanja arrow Ostala događanja arrow Vatrogasci speolozi 23 Veljača 2018
English Croatian Czech German Russian
Slučajna slika
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:269
Jučer:1652
Tjedan:8137
Ukupno:513502
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Jeste li znali
Ukoliko plin počne izlaziti pod tlakom iz plinske boce i zapali se, ne trebate se bojati jer zbog građe boce neće doći do eksplozije. Nemojte pokušavati ugasiti plamen a da niste zatvorili dovod plina jer će plin i dalje istjecati u prostoriju.Zaštitite ruke i tijelo i zatvorite ventil na boci.Nakon toga je iznesite na otvoreni prostor i ohladite vodom. Zovite vatrogasce
 
Tražilica
Vatrogasci speolozi Ispis E-mail
Goran Batušić - Brq   
Utorak, 12 Rujan 2006

Vatrogasci speolozi

Vatrogasci iz Jastrebarskog u suradnji sa Istarskim DVD-om Žminj u sklopu obuke i uvježbavanja za spašavanje s visina i dubina spustili se u Jamu u okolici Žminja dubine oko 35 metara.

HTML Source EditorWord wrap
 

Vatrogasni kombi sa jaskanskim vatrogascima krenuo je rano ujutro u smjeru Istre kako bi već u 08.00 sati bio na dogovorenom mjestu, u DVD-u Žminj. Na lokaciju su nas već čekali Mladen Vinković i Siniša Klečar iz Državne Uprave za zaštitu i spašavanje te dobrovoljci iz DVD-a Žminj osposobljeni za spašavanje s visina i dubina.

 Spuštanje pod opremom

 U jamu u okolici žminja spuštali smo se sa dva užeta opremljeni alpinističkom opremom, zaštitnim kacigama, svjetiljkama te zaštitnom obućom i odjećom.

 

Da bi se ušlo u jamu, prvo se trebalo spustiti po vertikali visine cca. 15 m. Nakon vertikale, nalazila se kosina koja vodi u najveću, ulaznu prostoriju jame. Iz razloga što je kosina bila dosta strma i onečišćena  i stoga teška za hodanje, i dalje smo koristili alpinističku opremu.

 

 

Nakon ulaska  u ulaznu prostoriju otkačili smo se sa užeta i sljedeća dvojica su krenula na spuštanje. Mi smo se po laganoj kosini uputili prema kraju te prve i najveće prostorije, prema mjestu na kojem smo trebali pričekati da se svi članovi ekspedicije spuste. Tada smo imali vremena za detaljno proučavanje bezbroj stalagmita i stalaktita koji su nas okruživali sa svih strana jame. Najimpresivniji su bili oblici koji su nastali međusobnim spajanjem.

Spustanje

 

Kad su se svi članovi spustili, krenuli smo prema najnižem dijelu jame, proučavajući prirodne ljepote ove jame. Na dnu jame, na oko 35 metara od površne, uslijedilo je zajedničko slikanje a zatim povratak na površinu.

Čuda prirode

 

Povratak na površinu bio je nešto kompliciraniji jer smo osim savladavanja gravitacije morali savladavati i hrpe raznolikog otpada koji se nalazio na ulazu u jamu prije same vertikale. Osim fizičkog treninga, ovo je bio i dobar trening za želudac zbog neodgovornih ljudi koji u jamu bacaju raznovrstan otpad.

 

Nakon izlaska iz jame, uslijedio je pregled opreme a zatim smo se uputili u DVD Žminj na kratko druženje, čišćenje opreme i usporedbu dojmova.

 

Zahvaljujemo se vatrogascima iz DVD-a Žminj na voditeljstvu i srdačnoj dobrodošlici, a Mladenu Vinkoviću i Siniši Klečaru iz DUZS na stručnoj pratnji. 

 

Bio je ovo još jedan dan za pamćenje.

Galeriju slika pogledajte ovdje!

 Svjež zrak


Posjeta: 7067

Komentari (2)
1. 13-09-2006 13:50
 
Mi uvijek primamo prave dečke, razmisli! 8) A i djevojke, naravno! ;)
Gost
 
miljenko_l
2. 12-09-2006 08:24
 
VZG Sveta Nedelja NEWS
Pozdrav Goranu i jaskanskim vatrogascima. Dečki svaka čast na izvedenim akcijama .Kod nas se niš ne događa a kod vas svaki tjedan neka vježba. Još jednom svaka čast i pozdrav iz Svete Nedelje.
Gost
 
Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.