Naslovnica arrow Vatrogasni svijet arrow Skuptina u umberakoj Kupini 17 Prosinac 2017
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 8
Danas:309
Juer:252
Tjedan:2670
Ukupno:3110673
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Skuptina u umberakoj Kupini Ispis E-mail
Miljenko Lackovi   
Utorak, 16 Sijeanj 2007
zumberacka_kupcina

I ove sam godine imao ast biti pozvan  na prvu ovogodišnju skupštinu. U prekrasan predio naše lijepe domovine, „pitoreskni" umberak.

 

Meu silnim bregima graninog nam podruja sa Slovenijom, mnogo je zadivljujuih , oko milih, pluima i duši zdravih , prizora što ga pruaju planinske rijeice , slapovi, kanjoni, udoline i zelene zaravni. Meu njih spada i kotlina u kojoj se smjestila Kupina.

            Poput svih naselja te, ljudima siromašne opine, i tu je kod kue uglavnom stariji naraštaj, dok se srednji i mlai naraštaji razioše u potrazi za (ne lakšom) zaradom i znanjem u školama i fakultetima. No, za razliku od drugih, ovdje nije u pitanju stalno iseljenje, jer svi se vraaju „ na domovinu" . Bilo dnevnim ili tjednim migracijama. Zato je i DVD u tom mjestu primjer ostalima kako se ipak moe ivjeti u svom zaviaju, ne samo tamo negdje sa alom priati o njemu!

Kao prvo takovo okupljanje u ovoj godini, a i zahvaljujui svom radu, okupilo je DVD Kupina gotovo cijelu svoju opinu i druge goste u svom skromnom , ali ivom , domu: Uz domicilna vatrogasna društva tu su se opet našla i drutva sa podruja VZO Kraši i, VZO Pisarovina te VZG Jastrebarsko. Eto, da kaem ja sam imao tu ast da prisustvujem kao predsjednik DVD Drvoproizvod ( jednog od samo dva naša društva u privredi). Uz zapovjednika VZO umberak skupu su nazoili i naelnik opine te g. Boidar Radei kao kum tog društva. Ovdje moram napomenuti da  je g. Radei (danas u mirovini)u svom radnom vijeku , zajedno sa tvrtkom Drvoproizvod , koju je vodio niz godina, izrazito bio sklon vatrogascima. Te su kao takovi nebrojeno puta , što materijalno, što financijski zasigurno pomogli rad svakog društva sa podruja bivše opine Jastrebarsko. I mnogima, kao i ovdje bili i Kumovi ( danas bi „marketing" rekao „glavni sponzori") povodom njihovih vanijih dogaanja.

            Za ovo podruje jako je indikativno i kada se bilo tko zainteresira da ue u DVD. Tako je i ove godine primljen još jedan novi lan. estitamo! Da se barem u svako društvo te opine upiše po jedan!!

            Zašto to elim, vjerujem kao i mnogi drugi? Naprosto zato jer to znai ostanak na rodnoj grudi, novi ivotni ciklus na tom gotovo pustom, a prirodno bogatom prostoru! Osobito sada, kada sam saslušavši njihovog naelnika  uo za nekoliko vrlo kvalitetnih projekata što su ili u završnoj fazi, ili u fazi realizacije, a neki  zapravo ve imaju svoj kontinuitet.  Prvenstveno se tu radi o velikom poboljšanju na polju infrastrukture (ceste, voda, ...) te na poboljšanju socijalnog statusa, omoguavanju novih zaposlenja kroz razvojni program , uz dobru financijsku podršku iz fondova .

            A upravo zbog nedostatka radnih mjesta , ovaj je kraj doivio socio- ekonomski egzodus. Zato i neka DVDa neki u šali nazivaju „vikend vatrogasci". No ja odgovorno kaem da tunebi smjelo biti mjesta pogrdi ili bilo emu gorem. Naime mada se mnogi vraaju kui samo vikendao , injenica je da i ukupan broj za ruralno podruje najvanijih poara , upravu o u tom razdoblju ima najvei indeks opasnosti. No zato je vano imati dovoljan broj vjebi kako bi vatrogasci bili što spremniji. Na materijalnom planu opina im ini najviše što moe, a vatrogasna zajednica sa sredstvima što nisu za usporedbu ak ni sa sredstvima nekog društva u drugim okruenjima nastoji pomoi svima, u skladu sa onim što se meusobno dogovore. Tako u mnogoemu društva ovise o dobroj volji nekog poduzea ili pojedinaca. Svakom takovom u ime svih njih veliko hvala!

 Zato u se, neka mi drugi ne zamjere, osvrnuti na jedan hvale vrijedan gest. I to ne bilo koga, ve vatrogasaca samih, još tome profesionalnih. Naime bilo je podosta rijei o prošlogodišnjoj vjebi VZZ . I naravno protoku novca kroz samu vjebu. Domae je društvo, mada to nisu rekli, ve se uoilo iz financijskog izvješa,udomilo i ugostilo cijeli dogaaj uz manji gubitak. No , iz izlaganja zapovjednika zajednice „iskoio je „ i zablistao jedan podatak. U samoj vjebi uestvovala je i JVP Pliva koja se u korist VZO umberak odrekla svog dijela kolaa. Tako se  vrlo skroman proraun „zamogao" za izvanrednih 5000 kn. A ovo ljudi e ih znat sa zahvalnošu usmjerit!

Budui sam i predhodne godine imao priliku biti vie puta sa vatrogascima tog podrua, mogu samo rai „eppursi muove" (ipak se kree)!! Nadam se da e budua zbivanja podkrijepiti  moja , ali i oekivanja mnogih drugih!

 

zumberacka_kupcina


Posjeta: 8750

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2017 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.