Naslovnica arrow Vatrogasni svijet arrow Skupština u Žumberačkoj Kupčini 13 Prosinac 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:2000
Jučer:4451
Tjedan:15093
Ukupno:1463037
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Skupština u Žumberačkoj Kupčini Ispis E-mail
Miljenko Lacković   
Utorak, 16 Siječanj 2007
zumberacka_kupcina

I ove sam godine imao čast biti pozvan  na prvu ovogodišnju skupštinu. U prekrasan predio naše lijepe domovine, „pitoreskni" Žumberak.

 

Među silnim bregima graničnog nam područja sa Slovenijom, mnogo je zadivljujučih , oko milih, plućima i duši zdravih , prizora što ga pružaju planinske riječice , slapovi, kanjoni, udoline i zelene zaravni. Među njih spada i kotlina u kojoj se smjestila Ž Kupčina.

            Poput svih naselja te, ljudima siromašne opčine, i tu je kod kuće uglavnom stariji naraštaj, dok se srednji i mlađi naraštaji raziđoše u potrazi za (ne lakšom) zaradom i znanjem u školama i fakultetima. No, za razliku od drugih, ovdje nije u pitanju stalno iseljenje, jer svi se vračaju „ na domovinu" . Bilo dnevnim ili tjednim migracijama. Zato je i DVD u tom mjestu primjer ostalima kako se ipak može živjeti u svom zavičaju, ne samo tamo negdje sa žalom pričati o njemu!

Kao prvo takovo okupljanje u ovoj godini, a i zahvaljujući svom radu, okupilo je DVD Ž Kupčina gotovo cijelu svoju opčinu i druge goste u svom skromnom , ali živom , domu: Uz domicilna vatrogasna društva tu su se opet našla i družtva sa područja VZO Krašić i, VZO Pisarovina te VZG Jastrebarsko. Eto, da kažem ja sam imao tu čast da prisustvujem kao predsjednik DVD Drvoproizvod ( jednog od samo dva naša društva u privredi). Uz zapovjednika VZO Žumberak skupu su nazočili i načelnik opčine te g. Božidar Radečić kao kum tog društva. Ovdje moram napomenuti da  je g. Radečić (danas u mirovini)u svom radnom vijeku , zajedno sa tvrtkom Drvoproizvod , koju je vodio niz godina, izrazito bio sklon vatrogascima. Te su kao takovi nebrojeno puta , što materijalno, što financijski zasigurno pomogli rad svakog društva sa područja bivše opčine Jastrebarsko. I mnogima, kao i ovdje bili i Kumovi ( danas bi „marketing" rekao „glavni sponzori") povodom njihovih važnijih događanja.

            Za ovo područje jako je indikativno i kada se bilo tko zainteresira da uđe u DVD. Tako je i ove godine primljen još jedan novi član. Čestitamo! Da se barem u svako društvo te opčine upiše po jedan!!

            Zašto to želim, vjerujem kao i mnogi drugi? Naprosto zato jer to znači ostanak na rodnoj grudi, novi životni ciklus na tom gotovo pustom, a prirodno bogatom prostoru! Osobito sada, kada sam saslušavši njihovog načelnika  čuo za nekoliko vrlo kvalitetnih projekata što su ili u završnoj fazi, ili u fazi realizacije, a neki  zapravo već imaju svoj kontinuitet.  Prvenstveno se tu radi o velikom poboljšanju na polju infrastrukture (ceste, voda, ...) te na poboljšanju socijalnog statusa, omogućavanju novih zaposlenja kroz razvojni program , uz dobru financijsku podršku iz fondova .

            A upravo zbog nedostatka radnih mjesta , ovaj je kraj doživio socio- ekonomski egzodus. Zato i neka DVDa neki u šali nazivaju „vikend vatrogasci". No ja odgovorno kažem da tunebi smjelo biti mjesta pogrdi ili bilo čemu gorem. Naime mada se mnogi vračaju kući samo vikendao , činjenica je da i ukupan broj za ruralno područje najvažnijih požara , upravu o u tom razdoblju ima najveći indeks opasnosti. No zato je važno imati dovoljan broj vježbi kako bi vatrogasci bili što spremniji. Na materijalnom planu opčina im čini najviše što može, a vatrogasna zajednica sa sredstvima što nisu za usporedbu čak ni sa sredstvima nekog društva u drugim okruženjima nastoji pomoći svima, u skladu sa onim što se međusobno dogovore. Tako u mnogočemu društva ovise o dobroj volji nekog poduzeća ili pojedinaca. Svakom takovom u ime svih njih veliko hvala!

 Zato ću se, neka mi drugi ne zamjere, osvrnuti na jedan hvale vrijedan gest. I to ne bilo koga, već vatrogasaca samih, još tome profesionalnih. Naime bilo je podosta rijeći o prošlogodišnjoj vježbi VZZŽ . I naravno protoku novca kroz samu vježbu. Domaće je društvo, mada to nisu rekli, već se uočilo iz financijskog izvješća,udomilo i ugostilo cijeli događaj uz manji gubitak. No , iz izlaganja zapovjednika zajednice „iskočio je „ i zablistao jedan podatak. U samoj vježbi učestvovala je i JVP Pliva koja se u korist VZO Žumberak odrekla svog dijela kolača. Tako se  vrlo skroman proračun „zamogao" za izvanrednih 5000 kn. A ovo ljudi će ih znat sa zahvalnošću usmjerit!

Budući sam i predhodne godine imao priliku biti viće puta sa vatrogascima tog podruća, mogu samo raći „eppursi muove" (ipak se kreće)!! Nadam se da će buduća zbivanja podkrijepiti  moja , ali i očekivanja mnogih drugih!

 

zumberacka_kupcina


Posjeta: 9720

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.