Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Veloj Luci prijeti pomor zbog amonijaka 18 Studeni 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 2
Danas:2031
Juer:4904
Tjedan:32834
Ukupno:1352958
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Veloj Luci prijeti pomor zbog amonijaka Ispis E-mail
Preuzeto iz tiska   
etvrtak, 01 Oujak 2007
vela_luka

Hladnjaa s osam tona amonijaka ve deset mjeseci stoji bez ikakva nadzora u prostoru bivše veloluke tvornice "Jadranka", koja je otišla u steaj. Davno su istekli svi mogui atesti, a amonijak iz hladnjae poeo je curiti

 
pišu Nikola BAJTO i Divna ZENI
http://www.slobodnadalmacija.hr/

Unato upozorenjima vatrogasaca, potencijalna ekološka bomba, hladnjaa s osam tona amonijaka, ve deset mjeseci stoji bez ikakvog nadzora u prostoru bivše veloluke tvornice "Jadranka", koja je otišla u steaj i koju je preuzela Hrvatska poštanska banka, doznajemo od Miše Miloslavia, upanijskog vatrogasnog zapovjednika Dubrovako-neretvanske upanije. Posljednji atest hladnjae, koja je postala prijetnja za 4500 stanovnika Vele Luke, istekao je još 2. svibnja 2006.
- Firma je otišla u steaj, a koliko je nama poznato, nakon toga je Hrvatska poštanska banka angairala jednog bivšeg djelatnika da povremeno pokrene te strojeve da bi se izjednaio pritisak, odnosno spuste ti tlakovi.

Velika opasnost

Tempirana bomba - iz hladnjae bivše veloluke tvornice "Jadranka" plin bi trebalo hitno ispraznitiMeutim, odavno su istekli svi mogui atesti, a ve je primijeeno da je amonijak iz hladnjae poeo curiti. To je tempirana bomba i trebalo bi taj plin isprazniti. Mi smo na to upozoravali, no nitko ništa ne poduzima - kazao nam je Ivo Padovan, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Vele Luke.
Da je osam tona amonijaka u hladnjai bivše tvornice "Jadranka" velika opasnost za okoliš, ali i za ivote stanovnika Vele Luke, potvruje i mr. Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, mikroklime i buke Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske upanije.

Nestalo struje

- Radi se o ogromnoj koliini amonijaka, koji se moe zapaliti i eksplodirati te tako izazvati ekološki incident, ali i prouzroiti trovanje puanstva. No incident sa smrtnim posljedicama moe prouzroiti i samo curenje amonijaka, koji u doticaju s atmosferom prelazi u plinovito stanje, što takoer, kao što je poznato, moe otrovati okolno stanovništvo - upozorava mr. Periš.
Hrvatska poštanska banka bila je najvei steajni vjerovnik tvornice za preradu ribe "Jadranka 1892", koja je propala nakon 114 godina postojanja, te ju je u rujnu prošle godine i kupila, u treem pokušaju njezine prodaje. Zatraeno oitovanje banke o situaciji u pogonima tvornice nismo uspjeli dobiti do zakljuenja teksta.
Vatrogasci u Dubrovako-neretvanskoj upaniji nisu imali incidente vezane uz amonijak, osim upravo u tvornici "Jadranka", gdje je prije dvije godine došlo do opasnosti da se zbog iskljuenja struje plin otme kontroli, pa su vatrogasci morali provaliti u pogon i ukljuiti elektrinu energiju.
Inae, svaka tvornica mora imati plan intervencije, odnosno sigurnosni plan u sluaju izravnog oneišenja okoliša, Zbog kvara na kompresoru prošlog je ljeta došlo i do istjecanja amonijaka u splitskoj mljekari "Mils"/Joško PONOŠkoji se jednom godišnje dostavlja Ministarstvu zaštite okoliša.
Inspekcija zaštite na radu, kako je pojasnio mr. Periš, kao mjeru opreza trebala bi kontrolirati stanje rezervoara, pumpi i ventila.
Sve tvrtke koje u pogonima koriste amonijak moraju biti prijavljene u Katastru emisija u okoliš Ureda dravne uprave.

Napuknue cijevi

Postrojenjima s amonijakom za potrebe hlaenja koriste se naješe tvrtke u prehrambenoj industriji, a na podruju Dalmacije prošle godine zabiljeeni su samo manji incidenti vezani uz taj plin.
U srpnju je došlo do napuknua cijevi u pogonu za stabilizaciju i hlaenje šibenske vinarije "Vinoplod", iz kojega je poeo istjecati amonijak, no opasnost je otklonjena intervencijom vatrogasaca. Mjesec dana poslije došlo je zbog kvara na kompresoru i do istjecanja toga plina u splitskoj mljekari "Mils", nakon ega je takoer došlo do brze intervencije vatrogasaca.
- Postrojenja su ve 40 godina stara i trebalo bi promijeniti taj sustav. Sada svi izbacuju amonijak, a kako se naša tvornica sljedee godine seli u Sinj, nasuprot Hipodromu, mi emo u novom pogonu amonijak zamijeniti hlaenjem na principu ledene vode - kazala nam je Mileva Mimica-Luci, direktorica "Milsa".

Vatrogasci bez zaštitnih odijela

Vatrogasci u Dubrovako-neretvanskoj upaniji ne raspolau propisanim brojem zaštitnih odijela za intervencije u sluajevima incidenata s amonijakom, poalio nam se zapovjednik Miše Miloslavi. Nova su odijela potrebna i vatrogascima splitske JVP.

Izvor: http://www.slobodnadalmacija.hr/

Više o ovoj temi proitajte na:

http://www.slobodnadalmacija.hr/

http://www.velaluka.info/


Posjeta: 10787

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.