Naslovnica arrow Povijest sec arrow Povijest DVD-a arrow Vatrogasna sluba u starom Rimu 21 Sijeanj 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:62
Juer:248
Tjedan:2211
Ukupno:3128465
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Vatrogasna sluba u starom Rimu Ispis E-mail
Mirko Fabijani   
etvrtak, 14 Veljaa 2008
            Znaajan napredak u organiziranoj vatrogasnoj slubi u starom Rimu biljei se u doba rimskog cara Augusta (63. g pr. Kr. - 14. god nove ere). August je organizirao mone vatrogasne postrojbe, koje su se sastojale od 7 kohorti, što odgovara jaini 7 bojni vatrogasaca. Podreeni jednom zapovjedniku, vatrogasci su bili smješteni u pojedinim dijelovima grada u vatrogasnim vojarnama zvanim “castra”, tako da je jedna vatrogasna bojna štitila dvije gradske etvrti. Osnovna rimska vatrogasna postrojba poznavala je ve i podjelu vatrogasaca po dunostima.
            Rimski vatrogasci raspolagali su i nekim kemijskim sredstvima za gašenje. Poetne poare Rimljani su gasili vunenim pokrivaima namoenim u ocat, a u vodu za gašenje esto su stavljali amonijeve soli, pepeljihu (potašu) i vinski ocat. Mješavinom urina, octene kiseline, pepeljihe (potaše) i pijeska Rimljani su uspješno gasili poare izazvane “vatrenom loptom”, borbenim sredstvom nainjenim od mješavine nafte, sumpora i smole. 
           Vatrogastvo onog vremena poznalo je ve i dvoklipnu vatrogasnu štrcaljku konstruktora Klesibiusa iz 250. god pr. Krista, a poznati znanstvenik Heron konstruirao je 60. godine štrcaljku, poznatu pod nazivom “sipho”, koja se koristila ak do 7. stoljea.
            Usporedno s razvojem vatrogasne organizacije i tehnike Rimljani su unapreivali i preventivne mjere zaštite, koje su bile sastavnicom urbanistikih i graevinskih propisa. Organizaciju vatrogasne slube, kakvu u to vrijeme poznaje antiki Rim, rimska uprava nastojala je uspostaviti i u svojim provincijama, pa i na podruju današnje Hrvatske. Poslije smrti cara Augusta rimska imperija suoila se s postupnim padom. No vatrogasna sluba, zbog solidno postavljene organizacije u Augustovo vrijeme, dobro je funkcionirala.
Posjeta: 3196

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.