Naslovnica arrow Povijest sec arrow Povijest DVD-a arrow Vatrogasna služba u starom Rimu 17 Listopad 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:1993
Jučer:4521
Tjedan:10951
Ukupno:1216469
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Vatrogasna služba u starom Rimu Ispis E-mail
Mirko Fabijanić   
Četvrtak, 14 Veljača 2008
            Značajan napredak u organiziranoj vatrogasnoj službi u starom Rimu bilježi se u doba rimskog cara Augusta (63. g pr. Kr. - 14. god nove ere). August je organizirao moćne vatrogasne postrojbe, koje su se sastojale od 7 kohorti, što odgovara jačini 7 bojni vatrogasaca. Podređeni jednom zapovjedniku, vatrogasci su bili smješteni u pojedinim dijelovima grada u vatrogasnim vojarnama zvanim “castra”, tako da je jedna vatrogasna bojna štitila dvije gradske četvrti. Osnovna rimska vatrogasna postrojba poznavala je već i podjelu vatrogasaca po dužnostima.
            Rimski vatrogasci raspolagali su i nekim kemijskim sredstvima za gašenje. Početne požare Rimljani su gasili vunenim pokrivačima namočenim u ocat, a u vodu za gašenje često su stavljali amonijeve soli, pepeljihu (potašu) i vinski ocat. Mješavinom urina, octene kiseline, pepeljihe (potaše) i pijeska Rimljani su uspješno gasili požare izazvane “vatrenom loptom”, borbenim sredstvom načinjenim od mješavine nafte, sumpora i smole. 
           Vatrogastvo onog vremena poznalo je već i dvoklipnu vatrogasnu štrcaljku konstruktora Klesibiusa iz 250. god pr. Krista, a poznati znanstvenik Heron konstruirao je 60. godine štrcaljku, poznatu pod nazivom “sipho”, koja se koristila čak do 7. stoljeća.
            Usporedno s razvojem vatrogasne organizacije i tehnike Rimljani su unapređivali i preventivne mjere zaštite, koje su bile sastavnicom urbanističkih i građevinskih propisa. Organizaciju vatrogasne službe, kakvu u to vrijeme poznaje antički Rim, rimska uprava nastojala je uspostaviti i u svojim provincijama, pa i na području današnje Hrvatske. Poslije smrti cara Augusta rimska imperija suočila se s postupnim padom. No vatrogasna služba, zbog solidno postavljene organizacije u Augustovo vrijeme, dobro je funkcionirala.
Posjeta: 3576

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.