Naslovnica arrow Povijest sec arrow Povijest DVD-a arrow Aktivnosti do kraja 1889. 17 Prosinac 2017
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 8
Danas:309
Juer:252
Tjedan:2670
Ukupno:3110673
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Aktivnosti do kraja 1889. Ispis E-mail
Mirko Fabijani   
Subota, 16 Veljaa 2008

            Do kraja godine DVD Jastrebarsko nastavilo je s konsolidacijom lanstva i nabavom opreme. Iz priloenih dokumenata vidljivo je da je utemeljiteljnu lanarinu uplatila i tvornica turbina iz Karlovca te da je tvrtka Schulz/Kölsch iz Graza snabdjevala društvo vatrogasnom opremom. Dopis Središnjeg odbora zajednice hrv. slav. dobrov. vatrog. društva potaklo je naše društvo da se ulani u zajednicu. III. skupština zajednice od 1. rujna 1889. zakljuila je naime da se svakom društvu prepušta nain i vrst odijevanja ali uz primjedbu “da se odjea vatrogasna ne ima biti slina vojnikoj odjei a svakako da ne bude raskošna, jedino oznaka vatrogastva mora da bude na svakom ovratniku i to kaciga i unakrst stavljen eki i sjekirica”. Središnji odbor zajednice ugovorio je takoer s bekom firmom “Adolf Müller & Söhne” da propisane oznake za ovratnike daje uz jeftinu cijenu.

            Na sjednici od 10.12.1889. Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko odluilo je da se Škenderu Meduru iz Karlovca isplati 40 f. kao nagrada za poduavanje izvršujuih lanova, uz pismenu zahvalu i priznanje.
            Na istoj sjednici zakljueno je da se od spomenute beke firme narui 300 komada znakova te da se jaskansko društvo odmah upiše u zajednicu hrv. slav. dobrov. vatrogasnih društava.
            Vojvoda Metel Pekli predloio je takoer da se uvede priruna blagajna u koju bi izvršujui lanovi uplaivali deset novia za svoje društvene zabave.
            Proitano je i rješenje (ini se nepovoljno) visoke kr. zemaljske vlade glede predloenih društvenih pravila. Metel Pekli je naime izjavio da su pravila sastavljena posve tono i razgovjetno te predlae da se pravila vrate natrag vladi s obrazloenjem te da se istakne kako su pravila sastavljena na temelju odobrenih pravila karlovakog vatrogasnog društva. Vladu treba takoer obavijestiti da je jaskansko društvo mlado i da raspolae sa slabim novanim sredstvima.

            Sve su odluke s te sjednice sprovedene u djelo ali su pravila potvrena tek 21.8.1893. To je vjerojatno i razlog da su vojvoda i ostali dunosnici ispred svojih funkcija stavljali pridjev “privremeni”.


Posjeta: 5189

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2017 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.