Naslovnica arrow Povijest sec arrow Povijest DVD-a arrow Aktivnosti do kraja 1889. 13 Prosinac 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:1946
Jučer:4451
Tjedan:15039
Ukupno:1462983
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Aktivnosti do kraja 1889. Ispis E-mail
Mirko Fabijanić   
Subota, 16 Veljača 2008

            Do kraja godine DVD Jastrebarsko nastavilo je s konsolidacijom članstva i nabavom opreme. Iz priloženih dokumenata vidljivo je da je utemeljiteljnu članarinu uplatila i tvornica turbina iz Karlovca te da je tvrtka Schulz/Kölsch iz Graza snabdjevala društvo vatrogasnom opremom. Dopis Središnjeg odbora zajednice hrv. slav. dobrov. vatrog. društva potaklo je naše društvo da se učlani u zajednicu. III. skupština zajednice od 1. rujna 1889. zaključila je naime da se svakom društvu prepušta način i vrst odijevanja ali uz primjedbu “da se odjeća vatrogasna ne ima biti slična vojničkoj odjeći a svakako da ne bude raskošna, jedino oznaka vatrogastva mora da bude na svakom ovratniku i to kaciga i unakrst stavljen čekić i sjekirica”. Središnji odbor zajednice ugovorio je također s bečkom firmom “Adolf Müller & Söhne” da propisane oznake za ovratnike daje uz jeftinu cijenu.

            Na sjednici od 10.12.1889. Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko odlučilo je da se Škenderu Meduru iz Karlovca isplati 40 f. kao nagrada za podučavanje izvršujućih članova, uz pismenu zahvalu i priznanje.
            Na istoj sjednici zaključeno je da se od spomenute bečke firme naruči 300 komada znakova te da se jaskansko društvo odmah upiše u zajednicu hrv. slav. dobrov. vatrogasnih društava.
            Vojvoda Metel Peklić predložio je također da se uvede priručna blagajna u koju bi izvršujući članovi uplaćivali deset novčića za svoje društvene zabave.
            Pročitano je i rješenje (čini se nepovoljno) visoke kr. zemaljske vlade glede predloženih društvenih pravila. Metel Peklić je naime izjavio da su pravila sastavljena posve točno i razgovjetno te predlaže da se pravila vrate natrag vladi s obrazloženjem te da se istakne kako su pravila sastavljena na temelju odobrenih pravila karlovačkog vatrogasnog društva. Vladu treba također obavijestiti da je jaskansko društvo mlado i da raspolaže sa slabim novčanim sredstvima.

            Sve su odluke s te sjednice sprovedene u djelo ali su pravila potvrđena tek 21.8.1893. To je vjerojatno i razlog da su vojvoda i ostali dužnosnici ispred svojih funkcija stavljali pridjev “privremeni”.


Posjeta: 5815

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.