Naslovnica arrow Vatrogasni svijet arrow Plameni udari 19 Prosinac 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:1069
Jučer:4126
Tjedan:9869
Ukupno:1489546
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Plameni udari Ispis E-mail
Damir Lacković   
Nedjelja, 06 Travanj 2008

 

najvei_poar_stambene_zgrade_u_europi.jpg

Teorijska i praktična obuka vatrogasaca DVD-Jastrebarsko u skladu sa Pravilnikom o programu i načinu provedbe teorijske nastave i praktičnih vježbi u vatrogasnim postrojbama.

Vježba je održana 06.04.2008. godine 

 

 
NASTAVNE CJELINE:

1.      RAZVOJ I ŠIRENJE POŽARA-RAZVOJ POŽARA U ZATVORENOJ PROSTORIJI

2.      OPASNOSTI I MJERE ZAŠTITE  - UNUTARNJA NAVALA - PLAMENI UDARI

3.      POTPUNO I NEPOTPUNO GORENJE S NAGLASKOM NA PLAMENE UDARE

4.      OKSIDACIJSKI PROCESI S OSVRTOM NA PLAMENE UDARE

5.      ZAPALJENJE I GORENJE GORIVIH TVARI - PLAMENI UDARI

6.      RAD S IZOLACIONIM APARATIMA

7.      RAD S NAVALNIM VOZILOM

8.      CRPLJENJE I DOBAVA VODE

 
      

OBRAZOVNI ZADACI (stjecanje znanja):

 

1. Postrojavanje i dnevni raspored

a. Zamjenik zapovjednika DVD-a ili član zapovjedništva postrojava vatrogasce

b. Prijavak zapovjedniku

c. Prozivka i popis prisutnih

d. Upoznavanje prisutnih vatrogasaca sa temama, rasporedom vježbanja i mjerama zaštite kojih se treba pridržavati na vježbi

2. Razvoj požara u zatvorenoj prostoriji

TEORIJSKA OBUKA - razrada po nastavnim temama

  1. Što je požar
  2. Vrste požara po fazama razvoja

Ø      Početna faza

o       Može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati ovisno o gorivim tvarima, struji zraka i količini kisika

o       Zona zadimljenja je obično višestruko veća od zone gorenja

o       Zbog gorenja se u zatvorenim prostorijama povećava tlak

o       U početnoj fazi je požar moguće pogasiti priručnim sredstvima

Ø      Faza razvoja

o       Požar zahvaća cijelu prostoriju

o       Temperatura u prostoriji značajno raste

o       Tlak u prostoriji je značajno narastao, te često dolazi pucanja stakala kao posljedica rasta tlaka i topline

Ø      Razbuktala faza

o       Požar zahvaća sav gorivi materijal u prostoriji

o       Temperatura u prostoriji dostiže od 600 do 1000 °C

o       Požar se brzo širi na susjedne djelove objekta

Ø      Faza gašenja

o       Izgoreni materijal se smanjuje i pada temperatura

o       Ostaje tek tinjajući materijal, koji može tinjati satima, pa čak i danima

DJELOVANJE VATROGASACA I MOGUĆE OPASNOSTI OD PLAMENIH UDARA, VRSTE I KARAKTERISTIKE PLAMENIH UDARA

Ø      U razbuktaloj fazi razvoja požara zatvorenog objekta može doći do plamenog udara. Bitne pretpostavke plamenog udara su visoka temperatura i prisutnost kisika u mjeri da se požar razbuktava, a da ga pristigli kisik pri tome dovoljno ne hladi (FLASHOVER) ili gorenje bez dovoljne količine zraka, jer prozori nisu popucali a vrata izgorjela (BACKDRAFT)

Ø      Plameni udar se događa kao direktna posljedica pirolitičkog gorenja. Tom prilikom nastaje prvenstveno ugljični monoksid, kao posljedica gorenja bez prisustva dovoljne količine kisika, ali i metan, vodik i neki drugi ugljikovodici (pirolitički plinovi). Uglični monoksid je vrlo otrovan plin, koji se čak tristo puta jače veže za hemoglobin. U velikim koncentracijama je otrovan i ugljični dioksid . Zbog toga je zaštita dišnih putem izolacionih aparata sa komprimiranim zrakom obavezna. Pored otrovnosti, PIROLITIČKI PLINOVI su vrlo eksplozivni u smjesi s dovoljnom količinom kisika.

Ø      Ulazak u prostoriju vatrogasaca je i otvor za ulazak zraka i kisika, čime se u kratkom trenutku postiže eksplozivna smjesa i dolazi do plamenog udara.

Ø      Predznaci za plameni udar su:

o       FLASHOVER

§         Ekstremno gusti, vrlo vrući i vrlo taman dim koji naglo izlazi na sve otvore iz kuće ili stana

§         Vrlo visoka temperatura u prostoriji koju osjetimo na vratima, prozorima, kvakama, crijepovima ili betonskim pločama. Tako visoka temperatura se osjeti čak i preko zaštitne odjeće i rukavica.

§         Intenzivni plamen koji se javlja iz zadimljene zone i na njenim granicama je znak da će doći do plamenog udara

o       BACKDRAFT

§         Požar dugo traje,

§         Prostorija je ispunjena dimom, koji na mahove izlazi van

§         Ako vatrogasac lagano odškrine vrata, dim ulazi u prostoriju i osjeti se "usisavanje" zraka u prostoriju...

§         Kvake na vratima su vruće i osjeti se da je iza vrata puno toplije

Ø      Intenzitet plamenog udara je toliki, da vatrogasci imaju nešto manje od 10 sekundi za izvlačenje iz prostorije, jer upravo je tolika pasivna trajnost zaštitnih vatrogasnih odora... Zbog toga vatrogasci u objekt ulaze povlačeći cijevnu prugu pod pritiskom vode, da budu spremni za trenutnu reakciju raspršenim mlazom. Da bi se izbjegle posljedice plamenog udara, svaki komadić tijela treba biti pokriven.

  1. Taktika gašenja zatvorenog prostora kod kojeg postoji sumnja u plameni udar

Ø      FLASHOVER

o       Do plamenog udara neće doći ako se snizi temperatura u zatvorenom prostoru

o       Prvo što treba učiniti je odvođenje dima i topline iz objekta, a da pri tome spriječimo ulazak zraka. To znači da se trebaju otvoriti otvori u gornjoj zoni zadimljene prostorije, što znači da otvor za odvođenje dima ili dimovuk treba postaviti na što veću visinu, kako bi odvodili toplinu bez raspirivanja vatre svježim zrakom

o       Gašenje se u prvoj fazu treba prvenstveno usmjeriti na hlađenje prostorije raspršenim sitnim kapljicama vode. Pri tome je glavna taktička pretpostavka da je korisna svaka kap vode koja je isparila kog gašenja, a beskorisna svaka kap koja ostane na podu prostorije.

o       U drugoj fazi gašenja, kad je pala temperatura u prostoriji, usmjerujemo na upaljene predmete u materijal u prostoriji.

o       Kretanje u prostoriji treba biti što bliže podu i što bliže nosivim zidovima. Zaštitna odjeća i zaštita dišnih organa je obavezna, a kretanje grupe kroz zatvoreni prostor je obavezno sa vodom u cijevima pod pritiskom. Usprkos takvoj zaštiti, plameni udar često uzrokuje vrlo velike opekline pa i smrt gasitelja.

Ø      BACKDRAFT

o       Prozori i vrata se otvaraju sa strane, uz mlaz vode pod pritiskom

o       Okviri vrata i prozora se lagano hlade kratkim raspršenim mlazevima

o       Kod laganog otvaranja, osjetimo usisavanje zraka u prostoriju, te vrata ponovno zatvarano ili raspršenim mlazom "gađamo" dim u prostoriji. Vodena para kao rezultat hlađenja dima pomoću raspršenog mlaza spriječiti će plameni udar.

o       Ako je prostorija jako zagrijana i ako predpostavljamo da će do plamenog udara doći, najbolje je par trenutaka prije otvaranja vrata razbiti prozor, jer ćemo na taj način usmjeriti plameni udar prema prozoru, da ne dođe do ugrožavanja navalne grupe.

o       Zaštitna odjeća je obavezna, a kretanje u unutarnjoj navali treba biti što bliže podu i što bliže nosivim zidovima.

Ø      PROCJENA VODITELJA INTERVENCIJE

o       Pravilo je da u prostoriju treba ulaziti samo ako postoji sumnja da se unutra nalaze ljudi u neposrednoj opasnosti, jer unutarnja navala u uvjetima kad postoji (izvjesna) sumnja ili neki od znakova u mogućnost plamenih udara je samo nužna taktička mogućnost za spašavanje ljudi, a ne standardna taktika gašenja

  1. VAŽNO: Do plamenog udara ne mora uvijek doći odmah. U uvjetima kada se plamen ugasio uslijed nedostatka kisika, do plamenog udara neće doći sve do trenutka pojave iskre ili plamena, koji će upaliti eksplozivnu smjesu u prostoriji. Zbog toga ne treba kod ulaska usmjerenim mlazom krenuti u gašenje izvorišta požara, nego prvo treba napraviti provjetravanje prostorije, pa tek onda nastaviti s gašenjem


2. Opremanje osobnom vatrogasnom opremom
a. Opremanje osobnom opremom - za unutarnju navalu BRISTOL ODJELA
b. Kacige su obavezna osobna zaštitna oprema + podkape - pokrivaju ostatak lica, koji nije pokrila zaštitna maska za disanje
c. Opremanje izolacionim aparatima - za vrijeme vožnje navalna i vodna grupa uzimaju na sebe izolacione aparate iz naslona sjedala

3. Zapovjed zapovjednika u vozilu
"Navalna i vodna grupa izvršite unutarnju navalu u objekt sa dva mlaza, zaštitite se izolacionim aparatima, pretražite objekt, jer je dojavljeno da iz objekta nisu ispjeli izaći svi stanari. Kretanje kroz objekt sukladno taktici unutanje navale, uz primjenu mjera zaštite vatrogasaca. Navalu na objekt izvršite odmah, bez postrojavanja iza vozila. ZA NAVALU PRIPREMI!"

4. Unutarnja navala
a. Vodna grupa povlači "B" cjevnu prugu od vozila do razdjelnice, a zatim se oprema s dvije "C" cijevi  i turbomag mlaznicom za drugi mlaz
b. Navalna grupa se oprema razdjelnicom, dvije "C" cijevi i turbomag mlaznicom za prvi mlaz.
c. Nakon spajanja "B" tlačne pruge i razdjelnice, te tlačnih "C" cijevi na razdjelnicu, članovi VODNE I NAVALNE grupe se priključuju na izolacione aparate, stavljaju masku, kacigu.
d. Tjekom kretanja kroz objekt, svaki voditelj pozorno pazi na članove koji se kreću, da ne dođe do povreda, te ih upozoravaju na način kretanja u sagnutom položaju, te naročitu pažnju prilikom otvaranja vrata, puštanjem kratkih mlazeva na okvire vrata, kvaku i ulazak u prostoriju s raspršenim mlazom
e. Nakon pretrage objekta, članovi navalne i vodne grupe povlače za sobom postavljenu cijevnu prugu pod pritiskom vode kroz objekt..
f. Na izlazu iz objekta voditelji osposobljavanja im ukazuju na učinjene propuste, te kroz razgovor nastoje razjasniti pojedine detalje.
g. Vježbi pristupaju drugi članovi i ponavljaju vježbu, tako dugo dok svaki od članova ne prođe dva puta kroz objekt, jednom kao prvi, a drugi puta kao drugi navalni ili vodni

 

5. Crpljenje u dobava vode

Ø      Odabrati pogodno mjesto na potoku Reka

Ø      Članovi desetine donose MVŠ 8/8 Magirus na pogodno mjesto za crpljenje

Ø      Spajanje i vezanje usisnog voda

Ø      Nošenje usisnog voda u potok, te spajanje na MVŠ

Ø      Spajanje cjevnih pruga prema Pravilniku

Ø      Paljenje MVŠ pomoću ručne poluge za start

Ø      Rad strojara na crpljenju

Ø      Izvlačenje usisnog voda iz potoka

Ø      Ponavljanje vježbe s drugim članovima i izmjena grupa s drugom grupom koja vježba unutarnju navalu

Ø      Posprema

 

6. Kraj vježbe

a. Nakon završene vježbe - postrojavanje svih članova, a zapovjednik daje ocjenu vježbe.

b. Čiščenje i pranje zaštitnih maski
c. Punjenje boca na kompresoru - 300 bara
d. Pospremanje opreme i priprema vozila za intervenciju

FUNKCIONALNI ZADACI (razvijanje sposobnosti vatrogasaca)

a.       Praktično osposobljavanje članova DVD-a za djelovanje pod posebnim pritiskom

b.      Osposobljavanje članova postrojbe za izvođenje unutarnje navale pod pretpostavljenom opasnošću od plamenih udara

c.       Osposobljavanje za rukovanje izolacionim aparatima

d.      Razvijanje sposobnosti orjentiranja i kretanja u prostorima loše vidljivosti

ODGOJNI ZADACI (usvajanje odgojnih vrijednosti)

1.      Usavršavanje i obnova znanja rukovanja izolacionim aparatima

2.      Upoznavanje sa opasnostima plamenih udara

3.      Vježbanje u uvjetima koji su svojim psihološkim opterećenjem bliski stvarnim

4.      Shvaćanje važnosti vježbanja za uspjeh na intervencijama

OBNAVLJANJE ZNANJA


Vježba se treba ponoviti najmanje tri puta godišnje i pri tome vatrogasci - članovi odjeljenja trebaju zamjeniti uloge. Cilj vježbanja je da svaki vatrogasac-član interventne postrojbe usvoji principe i logiku izvođenja vježbe, a ne da se vatrogasci uvježbavaju samo za pojedine uloge.

NASTAVNA POMAGALA:

 

Mercedes Atego AT2 Jastrebarsko
Ovo je navalno vozilo koje je opremljeno i alatima za tehničke intervencije tako da mu je primjena v...
DVD Jastrebarsko

ZAKLJUČCI SA VJEŽBE ODRŽANE 06.04.2008.

1. Na vježbu su pozvani svi članovi Društva
2. Svi članovi su uspješno obnovili znanje rukovanja izolacionim aparatima i kretanje kroz zamračene prostore, te je dodatno uvježbavano kretanje kroz zatvoreni prostor pod pretpostavljenom mogućnosti plamenog udara
3. Vježbatelji su bili:

Ø      Igor Medvedovski - voditelj vježbe,

Ø      Dražen Lovreček - plameni udari i unutarnja navala

Ø      Damir Lacković - nastavna priprema i teorijska nastava

Ø      Stjepko Perlić - crpljenje i dobava vode - MVŠ

Ø      Mario Jalšovec - osposobaljavanje vozača - strojara za rad s navalnim vatrogasnim vozilom

 

4. Ocjena vježbe: Svi prisutni članovi su vrlo uspješno obavili zadane zadatke. Vježbu treba još nekoliko puta ponoviti, uz zadimljavanje prostorija, kako bi se napravili uvijeti što bliže realnim

 

Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!
Klikni na sliku za uvećani prikaz!

 

 

 


Posjeta: 11765

Komentari (6)
1. 10-04-2008 20:38
 
Svaka čast kolege vatrogasci, dobra vježba. Pozdrav iz Vugrovca.
Registriran(a)
 
Vatrogasac
2. 10-04-2008 17:58
 
Svaka čast Jaska,svi bi se trebali ugledati na vas!! 
Samo tako napred!!!
Registriran(a)
 
Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
3. 10-04-2008 17:08
 
Novo Fast Response vozilo po programu Lukine
Registriran(a)
 
Goran
4. 10-04-2008 16:20
 
A čiji je motor???
Registriran(a)
 
Mladen
5. 10-04-2008 13:16
 
Evo, stavio sam slike
Registriran(a)
 
Goran
6. 08-04-2008 06:51
 
Bilo bi dobro da se i slike stave
Registriran(a)
 
zipa

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.