Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Jaskanska vatrogasna flota 21 Sijeanj 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:243
Juer:248
Tjedan:2392
Ukupno:3128646
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Jaskanska vatrogasna flota Ispis E-mail
Goran Batui - Brq   
etvrtak, 11 Rujan 2008
thumb_navalno.gif

Na podruju VZG Jastrebarsko lanice raspolau sa ukupno 36 vatrogasnih vozila, od ega su 2 zapovjedna vozila, 8 navalnih vozila, 2 autocisterne, 20 kombi vozila, 3 terenska vozila, te jedan minibus.

 

Protupoarna zaštita na podruju našega Grada organizirana je kroz 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su ukljueni u Vatrogasnu zajednicu Grada Jastrebarsko. Ukupno VZG Jastrebarsko ima 2.082 lana, od ega je 407 djece i mladei.

Na podruju VZG Jastrebarsko lanice raspolau sa ukupno 36 vatrogasnih vozila, od ega su 2 zapovjedna vozila, 8 navalnih vozila, 2 autocisterne, 20 kombi vozila, 3 terenska vozila, te jedan minibus.

Jedno terensko vozilo (DVD Plešivica) i jedno kombi vozilo (DVD Novaki) sadre visokotlani modul za gašenje sa spremnikom vode i brzonavalnim vitlima.

Navalno vozilo DVD-a Jastrebarsko sadri hidraulike razvalne alate za tehnike intervencije u prometu a drugi komplet hidraulikih alata koji je mobilan koristi se u kombinaciji sa zapovjednim vozilom ili drugim navalnim vozilom.

U zajednici postoji i 26 vatrogasnih motornih pumpi.

Prosjena starost svih vozila je 21 godina.

Najstarije vozilo u zajednici je Landrover s prikolicom iz 1963. godine koji se nalazi u DVD-u Gornja Reka a najmlae vozilo je navalno Renault Midlum iz 2008. koje se nalazi u DVD-u Petrovina

 

Landrover Gornja Reka
...
DVD Gornja Reka
Renault Midlum DVD Petrovina 4x4
Navalno vatrogasno vozilo...
DVD Petrovina

 

Navalna vatrogasna vozila preduvjet su za svaku kompleksniju intervenciju poara zbog opreme koju sadre i sredstava gašenja (vode) koje nose.

8 navalnih vozila ravnomjerno je rasporeeno na podruju Grada Jastrebarsko tako da zadovoljavaju zakonsku normu pokrivanja podruja (dolazak na mjesto intervencije najkasnije 15 minuta nakon dojave) a u kombinaciji sa ostalih 20 DVD-ova sa podruja Grada koji ne posjeduju navalo vozilo ine moan aparat protupoarne zaštite našega Grada.

Slika prikazuje aproksimativni krug djelovanja navalnih vozila u vremenu 15 min. od dojave.

 

jaska_15.jpg

 

 

 

Ako bi zakonsku normu od 15 minuta podigli na Europsku preporuku od 10 minuta uz pretpostavljene varijable prema statistikim pokazateljima dobivamo sljedeu situaciju:

 

 

ukupno vrijeme

(od dojave do dolaska na intervenciju)

vrijeme od dojave do izlaska

(barem 3-4 opremljena vatrogasca s vozaem i vozilom)

vrijeme od izlaska do dolaska na intervenciju

krug djelovanja pri prosjenoj brzini od 50 km/h

A postrojba

10 min

3,5 min

6,5 min

5,4 km

B postrojba

10 min

5 min

5 min

4,15 km

ostale postrojbe

10 min

7 min

5 min

2,5 km

 

jaska_front.jpg

 

Slika prikazuje da je i po najstroim standardima podruje našega Grada dobro pokriveno vatrogasnim postrojbama s navalnim vozilima iako na sliku nisu uvršteni DVD-i bez navalnih vozila koji se takoer aktivno ukljuuju i u preventivu i u samo gašenje te poveavaju uspješnost obavljanja intervencija.

 

Od poetka poara po poetka gašenja objekata trebalo bi proi najviše 20 minuta jer nakon toga štete na objektima rastu do totalnih a šanse za spašavanje osoba zatoenih u poaru padaju na minimalne.

 

Od tih 20 minuta vatrogasci smiju potrošiti samo 10 dok se do 10 minuta troši na uoavanje poara, dojavljivanje, zaprimanje i prosljeivanje dojave zaduenoj vatrogasnoj postrojbi.

 

Ponekad graani optuuju vatrogasce da kasne a esto nemaju u vidu brojne druge faktore koji usporavaju dolazak na intervenciju kao što su : nepravovremena i netona dojava (kriva adresa i netoan opis intervencije), netono prosljeivanje dojave, loši i nepristupani putevi, prometne guve i slino.

Bez obzira na dobar broj vozila kojima raspolaemo malo što zabrinjava je njihova prosjena starost. Nova vozila su sigurnija, bra i bolje opremljenija što doprinosi doljem obavljanju intervencija.

Vatrogasnim društvima koja nemaju navalna vozila trebalo bi nabaviti manja, brza vozila sa modulima za gašenje otvorenih prostora i drugih manjih poara ili poara u poetnoj fazi. Na taj nain bi se smanjilo vrijeme od dojave do poetka gašenja kao i optereenje središnjih vatrogasnih postrojbi.

Grad Jastrebarsko shvaa problem i izlazi u susret te svake tri godine nabavlja novo vatrogasno vozilo. Takoer jednom godišnje se subvencionira i nabavka kombi vozila u iznosu 50.000 kn Grad, 50.000 kn VZG a ostalo DVD

Kada bi nastavili istim tempom nabavke vozila pogledajmo situaciju sa navalnim vozilima za  10 godina, odnosno 2018. Po ovom planu bi 2010, 2013 i 2016 nabavili po jedno novo navalno vozilo a najstarija bi odbacili.  2018. bi imali vozila starosti 2,5,8,11,13,33,34,35 godina ili ukupne prosjene starosti 17,63 godina. Današnja prosjena starost navalnih vozila je 21,25 godina.

Pohvalno za Grad, ali presporo za vatrogasce.

U pretpostavku nabavke vozila nismo ukljuili autocisterne. Njih imamo dvije. TAM 170 T14 iz 1981. godine koji nosi 8 800 litara vode i nalazi se u DVD-u Jastrebarsko i FAP 13 iz 1976. godine koji nosi 8 000 litara vode i nalazi se u DVD-u Gornji Desinec.  

 

TAM 170 T 14 Pratea Jaska
Vozilo slui za dobavu vode graanstvu i prijevoz vode kod vatrogasnih intervencija....
DVD Jastrebarsko
FAP Desinec
Auto cisterna, da dopremu vode....
DVD Donji Desinec

 

Autocisterne se koriste za dobavu vode na veim intervencijama ali takoer slue za dobavu vode graanima kad god je to potrebno. Prosjena im je starost 29,5 godina i s obzirom na zadae koje obavljaju u dosta su lošem stanju te bi ih hitno trebalo zamijeniti.

Sve u svemu, bez obzira na nabavke novih vozila, vatrogasni vozni park u našem Gradu stari. Sve mogunosti nabavke vozila su dobrodošle a naini na koje sada nabavljamo vozila nisu dovoljni i potrebno je iznai nove.  

Dobre vijesti nosi nam Hrvatska vatrogasna zajednica i naelnik eljko Popovi koji su predloili program nabavke za postrojbe koje nisu ušle u program Vlade. Po tom bi programu  HVZ u ukupnoj sumi subvencionirao nabavku novih vozila u odnosu 50% HVZ 50% lokalna samouprava.  Na ta vozila se vraa PDV kupcu tako da bi u konanici vozila koštala u omjeru cca. 61% HVZ 39% lokalna samouprava.

No, bez obzira na ovu pogodnost trebali bi iskoristiti i još neku od dodatnih mogunosti nabavke vozila kao što su:

  • novi program Vlade budui je isporuka vozila po trenutnom programu pri kraju
  • neplanirane isporuke vozila kao npr. iz ronih rezervi i slino
  • budui je jedno jaskansko vozilo na dislokaciji na priobalju 4 mjeseca u godini trebalo bi preispitati mogunost nabavke (šumskog) vozila po povoljnijim uvjetima koje bi po ljeti sluilo za dislokaciju a zimi i u proljee za gašenje poara otvorenih prostora na podruju Grada kada su takvi poari na kontinentu najzastupljeniji.
  • trebalo bi utjecati na gospodarske subjekte sa podruja Grada, pogotovo one u industrijskoj zoni da shvate da ulaganje u vatrogastvo a pogotovo u specijalizirana industrijska vatrogasna vozila je za njih vrlo isplativo s obzirom na velika poarna optereenja njihovih poslovnih objekata
  • ostale mogunosti nabavke manjih ili veih vatrogasnih vozila preko Grada, vatrogasne zajednice, upanije, sponzorstva i sl.

Vatrogasna zajednica Grada jedna je meu razvijenijima u Hrvatskoj sudei pro broju vatrogasaca. Tradicija dobrovoljnog vatrogastva starija je preko 120 godina i svih tih godina meu Vama dragi sugraanii postoje pojedinci koji redovito vjebaju te se osposobljavaju  kako bi u sluaju potrebe mogli u svakom trenutku izii na intervenciju i spašavati imovinu i ivote graana sa podruja Grada.

 

Vjerujem da e uz malu pomo Drave, Vatrogasne zajednice, Grada, gospodarskih subjekata  i Vas ,dragi sugraani, vatrogasci svoj posao moi odraivati kvalitetno i sigurno.

 

Goran Batuši, vatrogasni asnik s klasom

 

Informacije o vozilima prikupljene od VZG  

 

jaskanska_flota2.jpg

  Osam navalnih vozila sa podruja VZG

 

 


Posjeta: 6114

Komentari (4)
1. 12-10-2008 10:23
 
Za normalnu vonju koristi se samo pogon na stranje kotae. 
 
Na terenu se runo, na gumb u kabini moe ukljuiti pogon na sva etiri i eventualno diferencijana pera prednjih i/ili zadnjih kotaa.
Registriran(a)
 
Goran
2. 12-10-2008 08:31
 
jaskanska vatrogasna flota
Trebami jedna informacija za ATEGO iz jaske vidim da je 4x4 Kak se ukljucuju prednji kotaci i kad se ukljuci da li se automatski redukuje brzina imli ima redukovanje posebno?
Registriran(a)
 
Ova email adresa je zatiena od spam robota, nije vidljiva ako ste iskljuili Javascript
3. 12-09-2008 09:00
 
Jaskanska vatrogasna flota
Mislin da su ovi TAM-ovi 125 od DVD-a Sveta Jana, Gornji Desinec i Donji Desinec vozila TLF 1800 a ne 2500! 
Inae solidan dobar vozni park!!
Registriran(a)
 
PLAMEN
4. 11-09-2008 16:11
 
Jaskanska vatrogasna flota
Gorane,izuzetno dobar rezime vatrogasnih snaga s podruja Grada Jaske,koliko vidim a i koliko sam znao,dobro bi vam dola koja novija autocisterna jel danas nema nita bez kvalitetne "potpore".to se tie programa HVZ-a koliko sam shvatio godinje ide po jedno vozilo u svaku upaniju izuzev to ako jedna upanija "odbije" vozilo,tada se,prema dogovoru nabavka vozila poveava za najkritiniju upaniju...Opis vozila koje bi HVZ trebao raditi je dosta dobar samo me malo mui autocisterna sa po 3 rolete sa svake strane?!?!?!
Registriran(a)
 
Antolcic

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.