Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow Jaskanska vatrogasna flota 19 Prosinac 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:1139
Jučer:4126
Tjedan:9939
Ukupno:1489616
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Jaskanska vatrogasna flota Ispis E-mail
Goran Batušić - Brq   
Četvrtak, 11 Rujan 2008
thumb_navalno.gif

Na području VZG Jastrebarsko članice raspolažu sa ukupno 36 vatrogasnih vozila, od čega su 2 zapovjedna vozila, 8 navalnih vozila, 2 autocisterne, 20 kombi vozila, 3 terenska vozila, te jedan minibus.

 

Protupožarna zaštita na području našega Grada organizirana je kroz 27 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su uključeni u Vatrogasnu zajednicu Grada Jastrebarsko. Ukupno VZG Jastrebarsko ima 2.082 člana, od čega je 407 djece i mladeži.

Na području VZG Jastrebarsko članice raspolažu sa ukupno 36 vatrogasnih vozila, od čega su 2 zapovjedna vozila, 8 navalnih vozila, 2 autocisterne, 20 kombi vozila, 3 terenska vozila, te jedan minibus.

Jedno terensko vozilo (DVD Plešivica) i jedno kombi vozilo (DVD Novaki) sadrže visokotlačni modul za gašenje sa spremnikom vode i brzonavalnim vitlima.

Navalno vozilo DVD-a Jastrebarsko sadrži hidrauličke razvalne alate za tehničke intervencije u prometu a drugi komplet hidrauličkih alata koji je mobilan koristi se u kombinaciji sa zapovjednim vozilom ili drugim navalnim vozilom.

U zajednici postoji i 26 vatrogasnih motornih pumpi.

Prosječna starost svih vozila je 21 godina.

Najstarije vozilo u zajednici je Landrover s prikolicom iz 1963. godine koji se nalazi u DVD-u Gornja Reka a najmlađe vozilo je navalno Renault Midlum iz 2008. koje se nalazi u DVD-u Petrovina

 

Landrover Gornja Reka
...
DVD Gornja Reka
Renault Midlum DVD Petrovina 4x4
Navalno vatrogasno vozilo...
DVD Petrovina

 

Navalna vatrogasna vozila preduvjet su za svaku kompleksniju intervenciju požara zbog opreme koju sadrže i sredstava gašenja (vode) koje nose.

8 navalnih vozila ravnomjerno je raspoređeno na području Grada Jastrebarsko tako da zadovoljavaju zakonsku normu pokrivanja područja (dolazak na mjesto intervencije najkasnije 15 minuta nakon dojave) a u kombinaciji sa ostalih 20 DVD-ova sa područja Grada koji ne posjeduju navalo vozilo čine moćan aparat protupožarne zaštite našega Grada.

Slika prikazuje aproksimativni krug djelovanja navalnih vozila u vremenu 15 min. od dojave.

 

jaska_15.jpg

 

 

 

Ako bi zakonsku normu od 15 minuta podigli na Europsku preporuku od 10 minuta uz pretpostavljene varijable prema statističkim pokazateljima dobivamo sljedeću situaciju:

 

 

ukupno vrijeme

(od dojave do dolaska na intervenciju)

vrijeme od dojave do izlaska

(barem 3-4 opremljena vatrogasca s vozačem i vozilom)

vrijeme od izlaska do dolaska na intervenciju

krug djelovanja pri prosječnoj brzini od 50 km/h

A postrojba

10 min

3,5 min

6,5 min

5,4 km

B postrojba

10 min

5 min

5 min

4,15 km

ostale postrojbe

10 min

7 min

5 min

2,5 km

 

jaska_front.jpg

 

Slika prikazuje da je i po najstrožim standardima područje našega Grada dobro pokriveno vatrogasnim postrojbama s navalnim vozilima iako na sliku nisu uvršteni DVD-i bez navalnih vozila koji se također aktivno uključuju i u preventivu i u samo gašenje te povećavaju uspješnost obavljanja intervencija.

 

Od početka požara po početka gašenja objekata trebalo bi proći najviše 20 minuta jer nakon toga štete na objektima rastu do totalnih a šanse za spašavanje osoba zatočenih u požaru padaju na minimalne.

 

Od tih 20 minuta vatrogasci smiju potrošiti samo 10 dok se do 10 minuta troši na uočavanje požara, dojavljivanje, zaprimanje i prosljeđivanje dojave zaduženoj vatrogasnoj postrojbi.

 

Ponekad građani optužuju vatrogasce da kasne a često nemaju u vidu brojne druge faktore koji usporavaju dolazak na intervenciju kao što su : nepravovremena i netočna dojava (kriva adresa i netočan opis intervencije), netočno prosljeđivanje dojave, loši i nepristupačni putevi, prometne gužve i slično.

Bez obzira na dobar broj vozila kojima raspolažemo malo što zabrinjava je njihova prosječna starost. Nova vozila su sigurnija, brža i bolje opremljenija što doprinosi doljem obavljanju intervencija.

Vatrogasnim društvima koja nemaju navalna vozila trebalo bi nabaviti manja, brza vozila sa modulima za gašenje otvorenih prostora i drugih manjih požara ili požara u početnoj fazi. Na taj način bi se smanjilo vrijeme od dojave do početka gašenja kao i opterećenje središnjih vatrogasnih postrojbi.

Grad Jastrebarsko shvaća problem i izlazi u susret te svake tri godine nabavlja novo vatrogasno vozilo. Također jednom godišnje se subvencionira i nabavka kombi vozila u iznosu 50.000 kn Grad, 50.000 kn VZG a ostalo DVD

Kada bi nastavili istim tempom nabavke vozila pogledajmo situaciju sa navalnim vozilima za  10 godina, odnosno 2018. Po ovom planu bi 2010, 2013 i 2016 nabavili po jedno novo navalno vozilo a najstarija bi odbacili.  2018. bi imali vozila starosti 2,5,8,11,13,33,34,35 godina ili ukupne prosječne starosti 17,63 godina. Današnja prosječna starost navalnih vozila je 21,25 godina.

Pohvalno za Grad, ali presporo za vatrogasce.

U pretpostavku nabavke vozila nismo uključili autocisterne. Njih imamo dvije. TAM 170 T14 iz 1981. godine koji nosi 8 800 litara vode i nalazi se u DVD-u Jastrebarsko i FAP 13 iz 1976. godine koji nosi 8 000 litara vode i nalazi se u DVD-u Gornji Desinec.  

 

TAM 170 T 14 Prateća Jaska
Vozilo služi za dobavu vode građanstvu i prijevoz vode kod vatrogasnih intervencija....
DVD Jastrebarsko
FAP Desinec
Auto cisterna, da dopremu vode....
DVD Donji Desinec

 

Autocisterne se koriste za dobavu vode na većim intervencijama ali također služe za dobavu vode građanima kad god je to potrebno. Prosječna im je starost 29,5 godina i s obzirom na zadaće koje obavljaju u dosta su lošem stanju te bi ih hitno trebalo zamijeniti.

Sve u svemu, bez obzira na nabavke novih vozila, vatrogasni vozni park u našem Gradu stari. Sve mogućnosti nabavke vozila su dobrodošle a načini na koje sada nabavljamo vozila nisu dovoljni i potrebno je iznaći nove.  

Dobre vijesti nosi nam Hrvatska vatrogasna zajednica i načelnik Željko Popović koji su predložili program nabavke za postrojbe koje nisu ušle u program Vlade. Po tom bi programu  HVZ u ukupnoj sumi subvencionirao nabavku novih vozila u odnosu 50% HVZ 50% lokalna samouprava.  Na ta vozila se vraća PDV kupcu tako da bi u konačnici vozila koštala u omjeru cca. 61% HVZ 39% lokalna samouprava.

No, bez obzira na ovu pogodnost trebali bi iskoristiti i još neku od dodatnih mogućnosti nabavke vozila kao što su:

  • novi program Vlade budući je isporuka vozila po trenutnom programu pri kraju
  • neplanirane isporuke vozila kao npr. iz ronih rezervi i slično
  • budući je jedno jaskansko vozilo na dislokaciji na priobalju 4 mjeseca u godini trebalo bi preispitati mogućnost nabavke (šumskog) vozila po povoljnijim uvjetima koje bi po ljeti služilo za dislokaciju a zimi i u proljeće za gašenje požara otvorenih prostora na području Grada kada su takvi požari na kontinentu najzastupljeniji.
  • trebalo bi utjecati na gospodarske subjekte sa područja Grada, pogotovo one u industrijskoj zoni da shvate da ulaganje u vatrogastvo a pogotovo u specijalizirana industrijska vatrogasna vozila je za njih vrlo isplativo s obzirom na velika požarna opterećenja njihovih poslovnih objekata
  • ostale mogućnosti nabavke manjih ili većih vatrogasnih vozila preko Grada, vatrogasne zajednice, Županije, sponzorstva i sl.

Vatrogasna zajednica Grada jedna je među razvijenijima u Hrvatskoj sudeći pro broju vatrogasaca. Tradicija dobrovoljnog vatrogastva starija je preko 120 godina i svih tih godina među Vama dragi sugrađanii postoje pojedinci koji redovito vježbaju te se osposobljavaju  kako bi u slučaju potrebe mogli u svakom trenutku izići na intervenciju i spašavati imovinu i živote građana sa područja Grada.

 

Vjerujem da će uz malu pomoć Države, Vatrogasne zajednice, Grada, gospodarskih subjekata  i Vas ,dragi sugrađani, vatrogasci svoj posao moći odrađivati kvalitetno i sigurno.

 

Goran Batušić, vatrogasni časnik s klasom

 

Informacije o vozilima prikupljene od VZG  

 

jaskanska_flota2.jpg

  Osam navalnih vozila sa područja VZG

 

 


Posjeta: 6784

Komentari (4)
1. 12-10-2008 10:23
 
Za normalnu vožnju koristi se samo pogon na stražnje kotače. 
 
Na terenu se ručno, na gumb u kabini može uključiti pogon na sva četiri i eventualno diferencijana špera prednjih i/ili zadnjih kotača.
Registriran(a)
 
Goran
2. 12-10-2008 08:31
 
jaskanska vatrogasna flota
Trebami jedna informacija za ATEGO iz jaske vidim da je 4x4 Kak se ukljucuju prednji kotaci i kad se ukljuci da li se automatski redukuje brzina imli ima redukovanje posebno?
Registriran(a)
 
Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
3. 12-09-2008 09:00
 
Jaskanska vatrogasna flota
Mislin da su ovi TAM-ovi 125 od DVD-a Sveta Jana, Gornji Desinec i Donji Desinec vozila TLF 1800 a ne 2500! 
Inače solidan dobar vozni park!!
Registriran(a)
 
PLAMEN
4. 11-09-2008 16:11
 
Jaskanska vatrogasna flota
Gorane,izuzetno dobar rezime vatrogasnih snaga s područja Grada Jaske,koliko vidim a i koliko sam znao,dobro bi vam došla koja novija autocisterna jel danas nema ništa bez kvalitetne "potpore".Što se tiče programa HVZ-a koliko sam shvatio godišnje ide po jedno vozilo u svaku županiju izuzev to ako jedna županija "odbije" vozilo,tada se,prema dogovoru nabavka vozila povećava za najkritičniju županiju...Opis vozila koje bi HVZ trebao raditi je dosta dobar samo me malo muči autocisterna sa po 3 rolete sa svake strane?!?!?!
Registriran(a)
 
Antolcic

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.