Naslovnica arrow Vatrogasna tehnika arrow ICE/TUIS sustav sa osvrtom na intervenciju u tvrtki Kemis 18 Sijeanj 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:370
Juer:260
Tjedan:1096
Ukupno:3127671
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
ICE/TUIS sustav sa osvrtom na intervenciju u tvrtki Kemis Ispis E-mail
Damir Lackovi   
Ponedjeljak, 02 Oujak 2009
90.gif

Pristiu pitanja vezana uz meunarodni sustav pomoi ICE/TUIS i razlog zbog ega smo se koristili informacijama meunarodnog sustava za pomo kod intervencija sa opasnim tvarima.

 

Dakle, ICE je meunarodni sustav pomoi kod kemijskih incidenata. Sustav je kao standard prihvaen u EU i nacionalne ICE centre imaju sve zemlje u našem okruenju. Svake godine, ve skoro 10 godina, gotovo 50 vatrogasaca i strunjaka kemijske struke pohodi meunarodnu konferenciju u Beu vezanu uz siguran prijevoz i incidente s opasnim tvarima. Mario Starevi i Damir Lackovi su nekoliko puta pisali lanke u Vatrogasnom vjesniku o tome, odran je meunarodni seminar u Zagrebu prije par godina. Prije par godina, Mario Starevi i Damir Lackovi su izdali ERIC kartice u elektronskom obliku za potporu u vatrogasnim intervencijama. (The CEFIC - European Chemical Industry Counci -Emergency Response Intervention Cards (ERICards or ERIC's) provide guidance on initial actions for fire crews when they first arrive at the scene of a chemical transport accident without having appropriate and reliable product specific emergency information at hand. This issue of the ERICards was realised with the financial support (Reference SUB-B27020B-E3-ERICARDS-2002-S07.14176) of the European Commission - Directorate General for Energy and Transport)

 

 

TUIS sustav je napredniji dio ICE sustava koji je nastao udruivanjem vatrogasnih postrojbi u kemijskoj industriji Njemake i Austrije. TUIS ima centar u najveoj kemijskoj industriji na svijetu BASF u Ludwigshafenu. Zbog velikih incidenata koji su 80-tih i 90-tih godina, kemijske tvrtke zapadne europe obavezale su se uspostaviti sustav ODGOVORNOG DJELOVANJA (Responsible Care® is the chemical industry's global voluntary initiative under which companies, through their national associations, work together to continuously improve their health, safety and environmental performance, and to communicate with stakeholders about their products and processes), na nain da podizanjem razine dostupnih informacija poveaju sigurnost rukovanja opasnim tvarima, te meusobnom razmjenom podataka poveaju operativnu spremnost vatrogasnih postrojbi. Ako je Odgovorno djelovanje (Responsible Care®) tek dobrovoljna inicijativa, ICE je obavezan nacionalni sustav prihvaen kao standard Europske unije kojim nadzire i upravlja Europska komisija (vlada EU).

 

ICE/TUIS sustav ima podršku na tri razine:

 

  1. Telefonski savjet/savjet putem eMaila ili telefaksa
  2. Dolazak strunjaka na mjesto intervencije
  3. Dolazak specijalne vatrogasne postrojbe iz ICE/TUIS sustava na mjesto intervencije

 

Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska je prihvatila obavezu formiranja nacionalnog ICE centra ili adekvatnog programa na toj razini djelovanja i sa tim ovlastima, koji e sudjelovati kao subjekt u sustavu Odgovornog djelovanja. (Each national association is responsible for developing and running its own national programme with its member companies, and for overseeing implementation of Responsible Care by those companies). Budui da sustav ICE svojim djelokrugom rada u kemijskoj industriji izlazi van okvira vatrogasne struke i vatrogasnih mjera, ustrojavanje hrvatskog ICE centra nije u domeni ni jednog vatrogasnog subjekta u hijerarhiji.

 

Ovo prethodno napisano je tek grubi pregled na ICE/TUIS, CEFIC, Odgovorno djelovanje. (Responsible Care®) i ERIC kartice

 

Prije pet godina je u Jastrebarskom odran seminar, na kojem je završna vjeba bila uspostava veze sa ICE/TUIS sustavom, kojom je rukovodio zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent. Cilj seminara i vjebe je bio prikazati nain na koji vatrogasni zapovjednici na terenu mogu jednostavno doi do potrebnih podataka. Svaki zapovjednik intervencije je obavezan poštivati pravila struke i koristiti sve dostupne informacije za brzo i struno okonanje intervencije.

 

Na kraju, elio bih odgovoriti na postavljeno pitanje: Zašto smo na intervenciji uspostavili vezu sa meunarodnim ICE/TUIS sustavom?

 

Dolaskom na poarište, našli smo neoznaeno vozilo. Zateene osobe - djelatnici tvrtke nisu imale nikakve podatke o teretu, osim šturih opisa da se radi o mješavini otpada. Budui da je slina mješavina otpada bila veliki problem prije nekoliko godina u spalionici opasnog otpada PUTO u Zagrebu, nismo eljeli riskirati i ekati da se poar otme kontroli. Formirali smo stoer, te smo odluili kontaktirati najblii dostupni centar ICE/TUIS, sa kojim smo ve prije provodili sline pripremne vjebe, sa kojima smo suraivali na meunarodnim seminarima.

 

Mario Starevi je najmeritornija osoba po pitanju ICE/TUIS sustava, on je zaposlenik HVZ-a, te je u tom svojstvu bio pozvan da uspostavi konferencijsku vezu prema centru ICE/TUIS u kemijskoj industruju BASF. Poziv prema ICE/TUIS-u je uputio iz svog ureda u HVZ-u, u minuti je uspostavljena komunikacija koja je prethodno uvjebavana, podaci su na mjesto intervencije stigli ve slijedee minute.

 

Iz od vatrogasaca iz ICE/TUIS centra smo dobili preko 30 stranica detaljnih uputstava i svojstava prema UN broju koji smo uz naroiti pritisak konano dobili od zaposlenika tvrtke Kemis.

 

Uputstva su bila od izuzetne vanosti za gašenje jer pod UN 3077 ima puno kemijskih supstanci od kojih svaka ima drugaija svojstva, a zajednika im je karakteristika nisko plamište i opasnost od eksplozije. Poar smo pogasili, a on se je nakon samo par minuta ponovno upalio, pa smo ga ugasili, pa se je ponovno upalio. Meu dobivenim supstancama smo uoili da dotina tvar „ima plamište ve na 40 stupnjeva Celzijusa, te se mora skladištiti u dobro ventiliranom prostoru". Budui da je dotini kamion stajao na suncu skoro pola dana, u potpuno zatvorenom tovarnom prostoru, sasvim je jasno da je došlo do samozapaljenja, te da se dotini teret ne moe ugasiti, ve ga treba sanirati  - istovarati i istovremeno gasiti. Budui da uputstva iz ERIC kartice kau da vatrogasci ne smiju raditi sanaciju bez strune osobe, a prema hrvatskim propisima sanaciju svojom odlukom nareuje dravni inspektor zaštite okoliša, naredbu o sanaciji je proveo nadleni dravni inspektor zaštite okoliša.

 

Prema usmenim uputama deurnog operativnog strunjaka u ICE/TUIS-u dobili smo naputak da vatrogasci koji sudjeluju u navali ne trebaju odjela za potpunu zaštitu od kemikalija, ve samo aparate za zaštitu dišnih organa.

 

Suradnja sa prisutnim policijskim slubenicima, sa inspektorom zaštite od poara iz MUP-a i inspektorima zaštite okoliša iz Ministarstva zaštite okoliša bila je izuzetno dobra, jer svaki subjekt je provodio mjere iz svog djelokruga ovlasti, uz meusobno informiranje i razmjenu dostupnih podataka.

 

Ni jedan vatrogasni zapovjednik, koji je vodio sloeniju vatrogasnu intervenciju, nikad se nee i ne bi smio odrei strunih i pravodobnih podataka koji mu mogu koristiti u uspješnom okonanju intervencije. Intervencije koje vatrogasci obavljaju su sve sloenije. Vatrogasci nisu supermeni koji o svemu znaju sve. Veliina svakog vatrogasnog zapovjednika pravodobna procjena i znanje korištenja dostupnih izvora podataka iz pouzdanih i relevantnih izvora, jer na kraju prie se gleda rezultat: ili je intervencija uspješno ili je neuspješno odraena. Uspjeh se esto ne nagrauje, a ma sankcija za lošu procjenu uvijek visi nad glavom.

dsc00163.jpg


Posjeta: 4610

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.