Naslovnica arrow Vatrogasni svijet arrow ICE/TUIS sustav sa osvrtom na intervenciju u tvrtki Kemis 19 Prosinac 2018
English Croatian Czech German Russian
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:1113
Jučer:4126
Tjedan:9913
Ukupno:1489590
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
ICE/TUIS sustav sa osvrtom na intervenciju u tvrtki Kemis Ispis E-mail
Damir Lacković   
Ponedjeljak, 02 Oľujak 2009
90.gif

Pristižu pitanja vezana uz međunarodni sustav pomoći ICE/TUIS i razlog zbog čega smo se koristili informacijama međunarodnog sustava za pomoć kod intervencija sa opasnim tvarima.

 

Dakle, ICE je međunarodni sustav pomoći kod kemijskih incidenata. Sustav je kao standard prihvaćen u EU i nacionalne ICE centre imaju sve zemlje u našem okruženju. Svake godine, već skoro 10 godina, gotovo 50 vatrogasaca i stručnjaka kemijske struke pohodi međunarodnu konferenciju u Beču vezanu uz siguran prijevoz i incidente s opasnim tvarima. Mario Starčević i Damir Lacković su nekoliko puta pisali članke u Vatrogasnom vjesniku o tome, održan je međunarodni seminar u Zagrebu prije par godina. Prije par godina, Mario Starčević i Damir Lacković su izdali ERIC kartice u elektronskom obliku za potporu u vatrogasnim intervencijama. (The CEFIC - European Chemical Industry Counci -Emergency Response Intervention Cards (ERICards or ERIC's) provide guidance on initial actions for fire crews when they first arrive at the scene of a chemical transport accident without having appropriate and reliable product specific emergency information at hand. This issue of the ERICards was realised with the financial support (Reference SUB-B27020B-E3-ERICARDS-2002-S07.14176) of the European Commission - Directorate General for Energy and Transport)

 

 

TUIS sustav je napredniji dio ICE sustava koji je nastao udruživanjem vatrogasnih postrojbi u kemijskoj industriji Njemačke i Austrije. TUIS ima centar u najvećoj kemijskoj industriji na svijetu BASF u Ludwigshafenu. Zbog velikih incidenata koji su 80-tih i 90-tih godina, kemijske tvrtke zapadne europe obavezale su se uspostaviti sustav ODGOVORNOG DJELOVANJA (Responsible Care® is the chemical industry's global voluntary initiative under which companies, through their national associations, work together to continuously improve their health, safety and environmental performance, and to communicate with stakeholders about their products and processes), na način da podizanjem razine dostupnih informacija povećaju sigurnost rukovanja opasnim tvarima, te međusobnom razmjenom podataka povećaju operativnu spremnost vatrogasnih postrojbi. Ako je Odgovorno djelovanje (Responsible Care®) tek dobrovoljna inicijativa, ICE je obavezan nacionalni sustav prihvaćen kao standard Europske unije kojim nadzire i upravlja Europska komisija (vlada EU).

 

ICE/TUIS sustav ima podršku na tri razine:

 

  1. Telefonski savjet/savjet putem eMaila ili telefaksa
  2. Dolazak stručnjaka na mjesto intervencije
  3. Dolazak specijalne vatrogasne postrojbe iz ICE/TUIS sustava na mjesto intervencije

 

Ulaskom u Europsku uniju, Republika Hrvatska je prihvatila obavezu formiranja nacionalnog ICE centra ili adekvatnog programa na toj razini djelovanja i sa tim ovlastima, koji će sudjelovati kao subjekt u sustavu Odgovornog djelovanja. (Each national association is responsible for developing and running its own national programme with its member companies, and for overseeing implementation of Responsible Care by those companies). Budući da sustav ICE svojim djelokrugom rada u kemijskoj industriji izlazi van okvira vatrogasne struke i vatrogasnih mjera, ustrojavanje hrvatskog ICE centra nije u domeni ni jednog vatrogasnog subjekta u hijerarhiji.

 

Ovo prethodno napisano je tek grubi pregled na ICE/TUIS, CEFIC, Odgovorno djelovanje. (Responsible Care®) i ERIC kartice

 

Prije pet godina je u Jastrebarskom održan seminar, na kojem je završna vježba bila uspostava veze sa ICE/TUIS sustavom, kojom je rukovodio zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent. Cilj seminara i vježbe je bio prikazati način na koji vatrogasni zapovjednici na terenu mogu jednostavno doći do potrebnih podataka. Svaki zapovjednik intervencije je obavezan poštivati pravila struke i koristiti sve dostupne informacije za brzo i stručno okončanje intervencije.

 

Na kraju, želio bih odgovoriti na postavljeno pitanje: Zašto smo na intervenciji uspostavili vezu sa međunarodnim ICE/TUIS sustavom?

 

Dolaskom na požarište, našli smo neoznačeno vozilo. Zatečene osobe - djelatnici tvrtke nisu imale nikakve podatke o teretu, osim šturih opisa da se radi o mješavini otpada. Budući da je slična mješavina otpada bila veliki problem prije nekoliko godina u spalionici opasnog otpada PUTO u Zagrebu, nismo željeli riskirati i čekati da se požar otme kontroli. Formirali smo stožer, te smo odlučili kontaktirati najbliži dostupni centar ICE/TUIS, sa kojim smo već prije provodili slične pripremne vježbe, sa kojima smo surađivali na međunarodnim seminarima.

 

Mario Starčević je najmeritornija osoba po pitanju ICE/TUIS sustava, on je zaposlenik HVZ-a, te je u tom svojstvu bio pozvan da uspostavi konferencijsku vezu prema centru ICE/TUIS u kemijskoj industruju BASF. Poziv prema ICE/TUIS-u je uputio iz svog ureda u HVZ-u, u minuti je uspostavljena komunikacija koja je prethodno uvježbavana, podaci su na mjesto intervencije stigli već slijedeće minute.

 

Iz od vatrogasaca iz ICE/TUIS centra smo dobili preko 30 stranica detaljnih uputstava i svojstava prema UN broju koji smo uz naročiti pritisak konačno dobili od zaposlenika tvrtke Kemis.

 

Uputstva su bila od izuzetne važnosti za gašenje jer pod UN 3077 ima puno kemijskih supstanci od kojih svaka ima drugačija svojstva, a zajednička im je karakteristika nisko plamište i opasnost od eksplozije. Požar smo pogasili, a on se je nakon samo par minuta ponovno upalio, pa smo ga ugasili, pa se je ponovno upalio. Među dobivenim supstancama smo uočili da dotična tvar „ima plamište već na 40 stupnjeva Celzijusa, te se mora skladištiti u dobro ventiliranom prostoru". Budući da je dotični kamion stajao na suncu skoro pola dana, u potpuno zatvorenom tovarnom prostoru, sasvim je jasno da je došlo do samozapaljenja, te da se dotični teret ne može ugasiti, već ga treba sanirati  - istovarati i istovremeno gasiti. Budući da uputstva iz ERIC kartice kažu da vatrogasci ne smiju raditi sanaciju bez stručne osobe, a prema hrvatskim propisima sanaciju svojom odlukom naređuje državni inspektor zaštite okoliša, naredbu o sanaciji je proveo nadležni državni inspektor zaštite okoliša.

 

Prema usmenim uputama dežurnog operativnog stručnjaka u ICE/TUIS-u dobili smo naputak da vatrogasci koji sudjeluju u navali ne trebaju odjela za potpunu zaštitu od kemikalija, već samo aparate za zaštitu dišnih organa.

 

Suradnja sa prisutnim policijskim službenicima, sa inspektorom zaštite od požara iz MUP-a i inspektorima zaštite okoliša iz Ministarstva zaštite okoliša bila je izuzetno dobra, jer svaki subjekt je provodio mjere iz svog djelokruga ovlasti, uz međusobno informiranje i razmjenu dostupnih podataka.

 

Ni jedan vatrogasni zapovjednik, koji je vodio složeniju vatrogasnu intervenciju, nikad se neće i ne bi smio odreći stručnih i pravodobnih podataka koji mu mogu koristiti u uspješnom okončanju intervencije. Intervencije koje vatrogasci obavljaju su sve složenije. Vatrogasci nisu supermeni koji o svemu znaju sve. Veličina svakog vatrogasnog zapovjednika pravodobna procjena i znanje korištenja dostupnih izvora podataka iz pouzdanih i relevantnih izvora, jer na kraju priče se gleda rezultat: ili je intervencija uspješno ili je neuspješno odrađena. Uspjeh se često ne nagrađuje, a mač sankcija za lošu procjenu uvijek visi nad glavom.

dsc00163.jpg


Posjeta: 5332

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.