Naslovnica 17 Prosinac 2017
English Croatian Czech German Russian

  Nazovi 112

Prometna nesrea, poar, iznenadna bolest,su dogaaji koji rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. U takvim prilikama ljudi od šoka ili u panici ne znaju što uiniti, no potrebno je ostati priseban i traiti pomo
Opirnije...
 
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Dogaanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Trailica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 9
Danas:41
Juer:252
Tjedan:2402
Ukupno:3110405
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna kola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 

fire1
Indeks opasnosti od
šumskih poara

Jeste li znali
  • U prvoj minuti svaki se poar moe ugasiti aom vode

  • U drugoj minuti vam treba posuda vode i pomo druge osobe

  • U treoj minuti potrebna je cisterna i uvjebana vatrogasna ekipa 
 
Intervencija Klina Sela 04. svibnja 2010. godine Ispis E-mail
Administrator   
Ponedjeljak, 19 Srpanj 2010

Kako je o intervenciji na poaru krovišta stambenog objekta u Klina Selu, koji se dogodio 04.svibnja 2010. godine, izvješivano i davani su razni komentari na elektronskim medijima, dopustite da se i mi obratimo vatrogasnoj javnosti putem nacionalnog vatrogasnog glasila. Razlog tomu je što se  DVD Jastrebarsko na ve spomenutim elektronskim medijima navodi u vrlo negativnom kontekstu.

Prije same elaboracije, odnosno navoenja injenica, samo nekoliko rijei o administrativnom ustroju. Klina Sela su opina koja granii s Gradom Jastrebarsko i koja vjerojatno ima svoj plan zaštite od poara. Naime, 1993.godine na podruju bivše opine Jastrebarsko ustrojeni su Grad Jastrebarsko te opine Klina Sela, Pisarovina, Kraši i umberak, a slijedom toga i vatrogasne zajednice tih opina. Dakle, u konkretnom sluaju a uvaavajui odredbe Zakona o vatrogastvu, DVD Jastrebarsko je moglo intervenirati na podruju susjedne jedinice lokalne samouprave ili po zapovjedi upanijskog vatrogasnog zapovjednika ili na temelju zahtjeva za pomo zapovjednika vatrogasne zajednice odnosno središnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva iz opine Klina Sela, što je na kraju i uinjeno.

Iz izvješa o intervencijama (moe provjeriti koga interesira), kojeg je sastavio zapovjednik DVD-a Jastrebarsko Igor Medvedovski, navodimo injenice:

-         11.08 sati – putem Centra 112 od zapovjednika VGZ Jastrebarsko zatraena pomo (izriito zatraena autocisterna); Prema dostupnim informacijama pomo je zatraena pola sata nakon dojave o poaru.

-         11.09 sati -  zapovjednik DVD-a Klina Sela trai pomo od DVD-a Jastrebarsko. Zapovjednik DVD-a Jastrebarsko mu iznosi da je autocisterna s 3 vatrogascaupuena na intervenciju.

-         11.10 sati zapovjednik DVD-a Jastrebarsko izvješuje upanijskog vatrogasnog zapovjednika da je navalno vozilo s 4 vatrogasca spremno za upuivanje na intervenciju. Nakon toga zapovjednik VZO Klina Sela izvješuje zapovjednika DVD-a Jastrebarsko da ne treba upuivati navalno vozilo budui je na intervenciju pozvana JVP Zagreb.

-         11.19 sati – dolazak autocisterne DVD-a Jastrebarsko namjesto intervencije, gdje opskrbljuje vodom vozila JVP Zagreb (utrošeno 14.000l vode).

 

Kao što je navedeno u uvodu, ovu informaciju dajemo prije svega zbog napisa o navedenoj intervenciji, gdje je DVD Jastrebarsko spominjano u negativnom kontekstu. Iz priloenog vidimo da se dogodilo sasvim suprotno. Prema mišljenju zapovjednika DVD-a Jastrebarsko, da je pripremljeno navalno vozilo otišlo na intervenciju poar bi bio ugašen za najviše deset minuta.

 

 A kako se to radi na podruju Grada Jastrebarsko prikazat emo na primjeru sline intervencije (poar krovišta obiteljske kue) koja se dogodila 30. oujka 2010. u Novakima Petrovinskim.

-         11.53 sati – zaprimljena dojava o poaru

-         11.55 sati – izlazak navalnog vozila DVD Jastrebarskona intervenciju

-         12.01 sati – dolazak na mjesto intervencije

-         12.05 sati – poar je ugašen.

Na intervenciji su sudjelovali:

- DVD Jastrebarsko s navalnim vozilom i autocisternom s ukupno 9 vatrogasaca

- DVD Petrovina s navalnim vozilom i 8 vatrogasaca

- DVD Novaki Petrovinski s navalnim vozilom (visokotlani modul) i 4 vatrogasca

 

 

Dakle,sukladno operativno planu VZG Jastrebarsko, u sluaju poara stambenog ili gospodarskog objekta, odnosno na temelju prosudbe zapovjednika VZG Jastrebarsko ili njegovog zamjenika, na intervenciju odmah izlaze obadva središnja DVD-a idomicilni DVD, kao što je bilo i u navedenom sluaju.

Morali smo reagirati jer ne dopuštamo da se na takav nain govori o našem DVD-u koji godišnje ima više od 50 intervencija i koji zajedno s ostalim DVD-ima s podruja grada Jastrebarsko, u pravom smislu rijei, zamjenjuje profesionalnu vatrogasnu postrojbu.  Prosjeno vrijeme izlaska (na godišnjoj razini) prvog navalnog vozila iz spremišta je 3.5 minuta,te dolaska na mjesto intervencije u roku od 11 minuta od dojave o poaru ili nekoj drugoj intervenciji. U zadnjih dvadeset godina samo u dva navrata je profesionalna vatrogasna postrojba MUP-a upuena na podruje Jastrebarskog. Istiem, upuena a ne pozvana u pomo, jer su u tom razdoblju (1994. do 2000.godine) profesionalne vatrogasne postrojbe bile u sustavu MUP-a i sukladno Zakonu o vatrogastvu bile odgovorne za provedbu vatrogasne djelatnosti na podruju djelovanja policijske uprave. Slijedom toga odgovorna osoba u MUP-u juje uputila na te dvije intervencije.

            Osimpoara DVD Jastrebarsko intervenira na prometnim i drugi nesreama. U svezi toga smo se morali opremati i osposobljavati tako da, osim standardnih specijalnosti, lanovi DVD Jastrebarsko su osposobljeni za rad s hidraulikim alatom, za spašavanje iz dubina i s visina te za ronjenje u vatrogastvu i dr.

            Prosjeno na podruju Grada Jastrebarsko godišnje ima izmeu 50 i 100 intervencija. Osim DVD Jastrebarsko zavidnu intervencijsku spremnost imaju i ostali DVD-i. Takoprosjeno godišnje na intervencijama sudjeluje oko 15 DVD-a, koji interveniraju od jedan do petnaest puta.

Svakako treba istaknuti da VZG Jastrebarsko osigurava dostatnu razinu opremljenosti i osposobljenosti svih DVD-a, a posebice središnjih, što je preduvjet za potrebnu intervencijsku spremnost vatrogasnih postrojbi.

           

                                                                                  tajnik DVD-a Jastrebarsko

                                                                                  NevenkoPeni-Ivanko  


Posjeta: 3925

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedea »

 Vatrogasna tehnika

  Iz svijeta vatrogastva

 Struka i praksa
Vatrogasna tehnika
Iz svijeta vatrogastva
Struka i praksa


up      up
Na vrh

vatrogasci.jpg

thumb_forum
thumb_vozila
thumb_vozila
Posljednje vozilo


IVECO - DVD Jaki

Posljednje na forumu
Posljednji komentar
Intervencije
dobro poela godina
Vie...

Posjet tvornici IM Metal Ozalj
Molim kolege iz DVD Petrovine da mi jave da li imaju problem...
Vie...

Gorio park prirode umberak
Hvala, prijatelju, na odgovoru! Malo mi je bilo to udno, al...
Vie...

Gorio park prirode umberak
Naravno Mladene ujedno i pozdrav.Gospoda su bili u gostima i...
Vie...

Gorio park prirode umberak
Mogu li postaviti pitanje otkud vatrogasci Vrbovskog???
Vie...

Ankete
Koliko imate godina?
 
© 2017 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.