Naslovnica 20 Listopad 2018
English Croatian Czech German Russian
Poziv u pomoć

  Nazovi 112

Prometna nesreća, požar, iznenadna bolest,su događaji koji rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. U takvim prilikama ljudi od šoka ili u panici ne znaju što učiniti, no potrebno je ostati priseban i tražiti pomoć
Opširnije...
 
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Danas:154
Jučer:4489
Tjedan:22596
Ukupno:1228114
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
Šumski požari

fire1
Indeks opasnosti od
šumskih požara

Jeste li znali
Ukoliko plin počne izlaziti pod tlakom iz plinske boce i zapali se, ne trebate se bojati jer zbog građe boce neće doći do eksplozije. Nemojte pokušavati ugasiti plamen a da niste zatvorili dovod plina jer će plin i dalje istjecati u prostoriju.Zaštitite ruke i tijelo i zatvorite ventil na boci.Nakon toga je iznesite na otvoreni prostor i ohladite vodom. Zovite vatrogasce
 
Intervencija Klinča Sela 04. svibnja 2010. godine Ispis E-mail
Administrator   
Ponedjeljak, 19 Srpanj 2010

Kako je o intervenciji na požaru krovišta stambenog objekta u Klinča Selu, koji se dogodio 04.svibnja 2010. godine, izvješćivano i davani su razni komentari na elektronskim medijima, dopustite da se i mi obratimo vatrogasnoj javnosti putem nacionalnog vatrogasnog glasila. Razlog tomu je što se  DVD Jastrebarsko na već spomenutim elektronskim medijima navodi u vrlo negativnom kontekstu.

Prije same elaboracije, odnosno navođenja činjenica, samo nekoliko riječi o administrativnom ustroju. Klinča Sela su općina koja graniči s Gradom Jastrebarsko i koja vjerojatno ima svoj plan zaštite od požara. Naime, 1993.godine na području bivše općine Jastrebarsko ustrojeni su Grad Jastrebarsko te općine Klinča Sela, Pisarovina, Krašić i Žumberak, a slijedom toga i vatrogasne zajednice tih općina. Dakle, u konkretnom slučaju a uvažavajući odredbe Zakona o vatrogastvu, DVD Jastrebarsko je moglo intervenirati na području susjedne jedinice lokalne samouprave ili po zapovjedi županijskog vatrogasnog zapovjednika ili na temelju zahtjeva za pomoć zapovjednika vatrogasne zajednice odnosno središnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva iz općine Klinča Sela, što je na kraju i učinjeno.

Iz izvješća o intervencijama (može provjeriti koga interesira), kojeg je sastavio zapovjednik DVD-a Jastrebarsko Igor Medvedovski, navodimo činjenice:

-         11.08 sati – putem Centra 112 od zapovjednika VGZ Jastrebarsko zatražena pomoć (izričito zatražena autocisterna); Prema dostupnim informacijama pomoć je zatražena pola sata nakon dojave o požaru.

-         11.09 sati -  zapovjednik DVD-a Klinča Sela traži pomoć od DVD-a Jastrebarsko. Zapovjednik DVD-a Jastrebarsko mu iznosi da je autocisterna s 3 vatrogascaupućena na intervenciju.

-         11.10 sati zapovjednik DVD-a Jastrebarsko izvješćuje županijskog vatrogasnog zapovjednika da je navalno vozilo s 4 vatrogasca spremno za upućivanje na intervenciju. Nakon toga zapovjednik VZO Klinča Sela izvješćuje zapovjednika DVD-a Jastrebarsko da ne treba upućivati navalno vozilo budući je na intervenciju pozvana JVP Zagreb.

-         11.19 sati – dolazak autocisterne DVD-a Jastrebarsko namjesto intervencije, gdje opskrbljuje vodom vozila JVP Zagreb (utrošeno 14.000l vode).

 

Kao što je navedeno u uvodu, ovu informaciju dajemo prije svega zbog napisa o navedenoj intervenciji, gdje je DVD Jastrebarsko spominjano u negativnom kontekstu. Iz priloženog vidimo da se dogodilo sasvim suprotno. Prema mišljenju zapovjednika DVD-a Jastrebarsko, da je pripremljeno navalno vozilo otišlo na intervenciju požar bi bio ugašen za najviše deset minuta.

 

 A kako se to radi na području Grada Jastrebarsko prikazat ćemo na primjeru slične intervencije (požar krovišta obiteljske kuće) koja se dogodila 30. ožujka 2010. u Novakima Petrovinskim.

-         11.53 sati – zaprimljena dojava o požaru

-         11.55 sati – izlazak navalnog vozila DVD Jastrebarskona intervenciju

-         12.01 sati – dolazak na mjesto intervencije

-         12.05 sati – požar je ugašen.

Na intervenciji su sudjelovali:

- DVD Jastrebarsko s navalnim vozilom i autocisternom s ukupno 9 vatrogasaca

- DVD Petrovina s navalnim vozilom i 8 vatrogasaca

- DVD Novaki Petrovinski s navalnim vozilom (visokotlačni modul) i 4 vatrogasca

 

 

Dakle,sukladno operativno planu VZG Jastrebarsko, u slučaju požara stambenog ili gospodarskog objekta, odnosno na temelju prosudbe zapovjednika VZG Jastrebarsko ili njegovog zamjenika, na intervenciju odmah izlaze obadva središnja DVD-a idomicilni DVD, kao što je bilo i u navedenom slučaju.

Morali smo reagirati jer ne dopuštamo da se na takav način govori o našem DVD-u koji godišnje ima više od 50 intervencija i koji zajedno s ostalim DVD-ima s područja grada Jastrebarsko, u pravom smislu riječi, zamjenjuje profesionalnu vatrogasnu postrojbu.  Prosječno vrijeme izlaska (na godišnjoj razini) prvog navalnog vozila iz spremišta je 3.5 minuta,te dolaska na mjesto intervencije u roku od 11 minuta od dojave o požaru ili nekoj drugoj intervenciji. U zadnjih dvadeset godina samo u dva navrata je profesionalna vatrogasna postrojba MUP-a upućena na područje Jastrebarskog. Ističem, upućena a ne pozvana u pomoć, jer su u tom razdoblju (1994. do 2000.godine) profesionalne vatrogasne postrojbe bile u sustavu MUP-a i sukladno Zakonu o vatrogastvu bile odgovorne za provedbu vatrogasne djelatnosti na području djelovanja policijske uprave. Slijedom toga odgovorna osoba u MUP-u juje uputila na te dvije intervencije.

            Osimpožara DVD Jastrebarsko intervenira na prometnim i drugi nesrećama. U svezi toga smo se morali opremati i osposobljavati tako da, osim standardnih specijalnosti, članovi DVD Jastrebarsko su osposobljeni za rad s hidrauličkim alatom, za spašavanje iz dubina i s visina te za ronjenje u vatrogastvu i dr.

            Prosječno na području Grada Jastrebarsko godišnje ima između 50 i 100 intervencija. Osim DVD Jastrebarsko zavidnu intervencijsku spremnost imaju i ostali DVD-i. Takoprosječno godišnje na intervencijama sudjeluje oko 15 DVD-a, koji interveniraju od jedan do petnaest puta.

Svakako treba istaknuti da VZG Jastrebarsko osigurava dostatnu razinu opremljenosti i osposobljenosti svih DVD-a, a posebice središnjih, što je preduvjet za potrebnu intervencijsku spremnost vatrogasnih postrojbi.

           

                                                                                  tajnik DVD-a Jastrebarsko

                                                                                  NevenkoPenić-Ivanko  


Posjeta: 4559

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »

 Vatrogasna tehnika

  Iz svijeta vatrogastva

 Struka i praksa
Vatrogasna tehnika
Iz svijeta vatrogastva
Struka i praksa


up      up
Na vrh

vatrogasci.jpg

Novi sadržaji
thumb_forum
thumb_vozila
thumb_vozila
Posljednje vozilo


IVECO - DVD Jakšić

Posljednje na forumu
Posljednji komentar
Intervencije
dobro počela godina
Više...

Posjet tvornici IM Metal Ozalj
Molim kolege iz DVD Petrovine da mi jave da li imaju problem...
Više...

Gorio park prirode Žumberak
Hvala, prijatelju, na odgovoru! Malo mi je bilo to čudno, al...
Više...

Gorio park prirode Žumberak
Naravno Mladene ujedno i pozdrav.Gospoda su bili u gostima i...
Više...

Gorio park prirode Žumberak
Mogu li postaviti pitanje otkud vatrogasci Vrbovskog???
Više...

Ankete
Koliko imate godina?
 
© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.