Naslovnica arrow Povijest vatrogastva arrow II - Od Antike do srednjeg vijeka 15 Studeni 2018
English Croatian Czech German Russian
Slučajna slika
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:2744
Jučer:4126
Tjedan:14716
Ukupno:1339364
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
II - Od Antike do srednjeg vijeka Ispis E-mail
Miljenko Lacković   
Četvrtak, 26 Siječanj 2006

Spoznaja da se pojedinac vrlo teško može usprotiviti tom neprijatelju natjerala je ljude već u davna vremena da se počnu udruživati, bilo dobrovoljno ili pod prisilom, kako bi se zajednički oduprijeli požaru. Žrtve vatrene stihije bili su i brojni spomenici svjetske kulturne baštine, poput grada Troje, Aleksandrijske knjižnice(baze podataka cjelokupnog uljudbenog znanja toga doba), svjetionik u Aleksandriji (jedno od sedam svjetskih čuda.

 

Ako izuzmemo kulture starih naroda, poput Kineskog carstva ili civilizacije indijanskih naroda Inka i Maja, koji su svakako poznavali organiziranu borbu protiv vatrene stihije, za našu kulturu i podneblje svakako je značajno saznanje da su već u antičko doba (prije Krista) u Rimskom imperiju postojale organizirane postrojbe. Bile su to jedinice sastavljene od robova (u to doba smatranih sredstvom rada) zaduženih da gase požare na imanjima i u vilama rimskih patricija, No , tek za vrijeme cara Augusta koji je vladao na prijelazu starog na novi vijek, organizirane su prve javne, profesionalne vatrogasne postrojbe.

U samom gradu Rimu osnovano je sedam kohorti( bojni) razpoređenih u sedam vojarni(«castra»), te je svaka imala braniti dvije gradske četvrti. Podčinjeni svi jednom zapovjedniku, vatrogasci su unutar postrojbe već tada imali specijalizirane dužnosti.

Za današnja društva ,što muku muče da sastave kraj s krajem, vrijedno je znati da su već u to doba korištena napredna sredstva i tehnika. «Neki» je Klesibius iz 250. god prije Krista konstruirao dvoklipnu vatrogasnu štrcaljku, a Heron je 60. god. Konstruirao štrcaljku (tzv. «sipho») koja se koristila čak do stoljeća sedmog. Nemamo podatke dali su naši pređi zatekli što takovo kada stigoše na ove prostore, ili su Avari i ostali vandali sve uništili.

Ratne igre naučile su ih i korištenju nekih kemijskih sredstava, pa su tako početne požare uspješno gasili vunenim dekama natopljenim octom dok su se od neprijateljskih «vatrenih kuglu»(nafta, sumpor i smola) branili mješavinom urina ( morali su puno piti; op.p.), octene kiseline, pepeljuše(«potaše») i pjeska.

Na žalost ni tako dobra organizacija, napredna sredstva i tehnika nisu uspjele spasiti Rim od strašnog požara 64. god. ,što ga dade učiniti suludi car Neron Lucije Domicije. Kako je znano za taj neuman čin optuži on Kršćane. No , za sve zlo što počini ( ubistvo polubrata, majke, supruge, …) završi neslavno digavši ruku sam na sebe 67. god.

U to doba carstvo je već počelo slabiti, podijelilo se i na kraju propade. No, vatrogasne postrojbe funkcionirale su slavno do samoga kraja. I propade tako carstvo Rimsko, a Europu prekrije tamna koprena srednjega vijeka.

A o vatrogasnom vremenu od stoljeća sedmog da 1800 i neke, slijedeći puta!

 

PS: Jedna me je misao, dok sam ovaj članak sastavljao, stalno opsjedala. Nigdje nisam, u dostupnoj građi, naišao na napise o njihovim feštama, svađama oko odličja i tome slično. A feštali su sigurno. Ili možda NISU ???!! A čitat će te kako je to bilo kasnije!

 

Pomoz Bog

Ja pijem čisto

 

Posjeta: 4418

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.