Naslovnica arrow Povijest vatrogastva arrow III - Od propasti Rima do prvih vatrogasnih Baklji novog doba 15 Studeni 2018
English Croatian Czech German Russian
Slučajna slika
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:2821
Jučer:4126
Tjedan:14793
Ukupno:1339441
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
III - Od propasti Rima do prvih vatrogasnih Baklji novog doba Ispis E-mail
Miljenko Lacković   
Četvrtak, 26 Siječanj 2006
nero.gif

E, da , ode carstvo rimsko u povijest. A na prostorima gdje djelovaše nastao svojevrsni vakuum. Pojedina područja napučiše, poput nas, narodi iz drugih krajeva kontinenta, a oni što bijahu tu prvotno se ne snađoše, što da rade sami

 

Tako se i tragovi vatrogasnog djelovanja gube sve do 9. stoljeća. Tada franački vladar Karlo veliki donosi propise koji se odnose na mjere protupožarne zaštite, te u srednje-vjekovnim gradovima uspostavlja noćne protupožarne ophodnje, tzv. Noćobdije.

Stanovništvo tadašnjih gradova nastojalo se vatrenoj stihiji suprotstaviti organizacijom ljudi, preventivnim mjerama i propisima, Uredbama se određivalo kako i čime graditi kuće, materijale za krovove i opremu potrebnu za gašenje. Najviše su se tada bojali obrtnika koji se služe vatrom u proizvodnji. Tako su kovači, svjećari, pekari i sl. vrlo teško dobivali dozvolu za rad unutar gradskih zidina.

Jedna od najstarijih gradskih uredbi o protupožarnoj zaštiti je «Gradska knjiga» grada Augsburga (Njemačka) , iz 1726 god. «Požarni redovi» donose se i u drugim europskim gradovima( Erfurt; 1351, München; 1370, Frankfurt ; 1456, Wienn; 1534).

«Kada su se Hrvati , g. 626., doselili u svoju današnju domovinu i zaposjeli zemlju napuštenu od Avara, stupili su u kolo zapadnih kršćanskih naroda. Svoj su narodni i državni život i obrazovanje razvijali pod utjecajem zapadne kršćanske crkve i zapadnih naroda. Prema tome, Hrvati su po svom duhu i odgoju izrazito zapadni narod. Svoju su narodnu hrvatsku državu uredili na osnovu plemenskih samouprava i udružili pojedine plemenske grane u župe ili županije. Ta udruženja postala su temeljem cjelokupnog uređenja samostalne države Hrvatske već u doba banova, knezova, pa poslije za kraljeva domaće krvi.» ( iz djela: Alojzije Stepinac, hrvatski kardinal; o. A Benigar ) Hvala autoru na tekstu koji mi se učinio vrlo primjerenim kao uvodnik i za opise djelovanja vatrogasaca u takovom okruženju .

Organiziranost starih Dubrovčana i u tom je obliku, uz sve ostale, došla do izražaja. Naime, već 1272. god jedna odredba statuta određivala je da nitko unutar gradskih zidina ne smije imati kuću prekrivenu slamom. 1406. donesen je zaključak po kojem je Općina odkupljivala i rušila po 25 takovih zdanja godišnje, kako bi smanjila opasnost od požara. No, unatoč svim mjerama 1296. buknuo je požar ( prvi o kojem je sačuvan zapis) te je izgorio cijeli novi i dio staroga grada. Taj je nemili događaj, bez sumnje, potaknuo da se 1309. u statut uvede odredba koja određuje organizaciju i način gašenja požara. Odnosno, propisane su obveze građana i obrtnika pri njegovu izbijanju.

Ta se «odredba» ima smatrati i prvom zakonskom regulativom o vatrogastvu u našoj zemlji uopće.

Kako su primorci , svojim lukama i lađama, bili više upućeni u svjetska zbivanja, tako ih je i većina u to doba imala u statutima protupožarne odredbe, naročito oko kazni za namjerno izazivanje požara. Ah, gdje su sad ti gospari da vide što nam rade iz to malo šume i zelenila koje ne odvezoše Mleci!

Varaždin, taj sjajni barokni grad, prve takove sačuvane zapise ima iz 1588. god.( Beč je ipak blizu).Samobor, ta lepa varoš( ovaj , sa druge strane Plešivice) 1741. izdaje naredbu o sprečavanju požara i skrbi o vatri. Osim uredbi imao je i noćne čuvare, reguliranu vodoopskrbu i alate za gašenje.

Godine 1788. austrougarski car Josip II objavljuje protupožarnu naredbu, koja je na našem području ( i za Jasku) objelodanjena u kajkavskoj verziji. Tijekom srednjeg vijeka, sve do 19. st. Cehovska je organizacija bila nosioc svih vatrogasnih aktivnosti. No, uporedo s cehovima počinju se javljati i druge organizirane snage sa zadaćom gašenja požara.

O tome što se kasnije zbilo, slijedeći puta, tekstovi mi postaju sve duži, a ne znam više gdje bih skratio. Zato odoh ruke odmorit…

 

 

Pomoz Bog!

Ja pijem čisto


Posjeta: 4184

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.