Naslovnica arrow Povijest vatrogastva arrow IV - Osnivaju se temelji suvremenog Vatrogasnog ustroja 15 Studeni 2018
English Croatian Czech German Russian
Slučajna slika
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:2754
Jučer:4126
Tjedan:14726
Ukupno:1339374
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
IV - Osnivaju se temelji suvremenog Vatrogasnog ustroja Ispis E-mail
Miljenko Lacković   
Četvrtak, 26 Siječanj 2006

Pisani su statuti, požarni redovi, naputci, osnove za sprečavanje požara, naredbe, zaduživali pojedini cehovi i sl. Administrativno se određivalo kazne za podmetače i nagrade istaknutim , požrtvovnim gasiteljima, no ništa nije značajnije poboljšavalo stvari. Kažnjavalo se , nagrađivalo, no požara je bilo i bilo. I najčešće se ne mogahu valjano ugasiti.

 

Gorio je tako i Varaždin, 27. svibnja 1582. kada je izgorio cijeli grad, te još nekoliko puta što većih , što manjih požara poharaše grad(1776;1808;1827). No, kao što narod kaže:»Svako zlo za neko dobro». Sagradiše marni neimari još ljepša zdanja, danas na ponos i diku svakom Hrvatu. Kasno navečer 20. ožujka 1645. izbio je požar U današnjoj Ilici što se proširi gornjim gradom, Gričem, i Kaptolom. Stradaše tada i crkve sv. Marka i Katarine, a Katedrala se djelomično uruši. Svjedočanstva kažu da su se od silne topline i zvona topila.

Tko želi jasniju prispodobu tih strahota neka u ruke uzme antologijsko djelo prve dame Hrvatskog spisateljstva Marije Jurić- Zagorke «Grička vještica» . Kroz življenje svojih junaka i junakinja protkala je i oba dva gore navedena grada u požarima.

No, vratimo se vatrogasnom hodu po mukama. Gori diljem tadašnje Europe. 1666. veliki požar Londona zagrija te «hladne» Engleze toliko da 1694. u Londonu bi osnovano prvo osiguravajuće vatrogasno društvo»Hand-in-Hand», čiji su prvi djelatnici regrutirani među lađarima sa Temze. Oko 1690. u Parizu osnova vatrogasnu jedinicu g. F Dumoriez du Perez, glumac u «Comedie Francaise»(Pariz, grad umjetnosti!). Vatrogasce je regrutirao iz vlastite tvornice vatrogasnih štrcaljki. Vidjeste li vi koliko je tada umjetnik vrijedio .Vijesti o požarima i organizaciji vatrogastva u Aziji , sa svojih putovanja u Kinu, donosi nam naš svjetski potepuh Marko Polo. U Carigradu je 1720. organizirana vatrogasna postrojba sastavljena od janjičara ( eto znali su oni i dobre stvari raditi).

I car Napoleon 1881 dekretom naredi da se jedna bojna izdvoji iz oružanog sastava, te se obući obrani od požara. Ista bojna kasnije je prerasla u puk. Dobro ustrojena i uvježbana (poput rimskih legionara-vatrogasaca) vatrogasna služba i danas je u sastavu Francuske vojske. U Edinburgu(Škotska;1824) na inicijativu J Braidvooda osnovana je civilna profesionalna postrojba. Razvivši svoj, osobit, taktički pristup gašenju postrojba se vrlo uspješno nosila sa požarima. Time je dat poticaj te se diljem UK osnivaše profesionalne postrojbe. Kontinent je slijedio primjer te se i u Berlinu (Njemačka, gdje bi drugdje!) 1851 osniva profesionalno vatrogastvo. Američki kontinent bilježi 1850. godine osnivanje profesionalne postrojbe u gradu Cincinatiju.

A kako knjige kažu, prva su se dobrovoljna vatrogasna društva osnivala ne u Europi (starom svijetu; kolijevci …) već u novom svijetu, tj. sj. Americi .Tako su u Novom Amsterdamu; sada New York ,organizirane dobrovoljne mjesne vatrogasne straže Već 1641.god.

Dobrovoljstvo na tlu Europe vezano je (gdje bi drugdje) uz Njemačku. Naime, srpnja 1841.g. u Meissenu je osnovano prvo vatrogasno društvo , a 26. srpnja 1866 gospoda poduzetnici, Karl Metz kao proizvođač vatrogasne opreme i građevinar Christian Hengst inicirali su osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Durlachu »Freiwilliges Pompier-corps Durlach». Ubrzo potom osnivaju se dobrovoljne postrojbe diljem Njemačke.

Tako je u Durlachu zacementiran temelj svekolikog vatrogasnog dobrovoljstva, sve do današnjih dana. Time je vatrogastvo dobilo organiziranu masovnu osnovu, kakova se prije nije dala ni naslutiti. No, osim masovnosti u vatrogastvo se uvode i metode suvremene organiziranosti, obuke, zapovijedanja i dakako opremljenosti.

Takav način , dobrovoljnog organiziranja, naglo se širio preskačući sve granice. Ponajprije u susjednu Francusku, Austriju, Italiju, Englesku… da bi nepunih 20 godina nakon Durlacha i kod nas krenulo. No to ipak zahtjeva zasebnu cjelinu, te o tome drugi puta.

«… Dragocjeno iskustvo društava iz Meissena i Durlacha sadržano je u činjenici da je potrebno organizirati ljude koji će besplatno i neprekidno biti pripravni da se organizirano i tehnički opremljeni bore sa požarom na osnovi međusobne solidarnosti, u uvjerenju da se tako, udruženim snagama, može uspješno suprotstaviti požaru.

To dragocjeno vatrogasno iskustvo ostalo nam je kao trajno naslijeđe sve do dana današnjega¨svjesno angažirani čovjek najsigurnija je osnovica je osnovica preventivne i aktivne samozaštite, a dobrovoljno vatrogastvo najekonomičnija i svuda moguća organizirana snaga zaštite od požara u svakoj sredini…»(iz priručnika «osposobljavanje za zvanje Vatrogasac ;HVZ 1997. god.)Ovaj citat, koji je jednostavno mamio da se prenese u izvornom obliku, posebno stavljam na dušu mladima , kojih je zanimanje za dobrovoljstvo u osjetnom padu.

Za slijedeće javljanje najavljujem : Kako je sve to počelo na tlu drage nam domovine Hrvatske!

Pomoz Bog!

Ja pijem čisto


Posjeta: 4027

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.