Naslovnica arrow Povijest vatrogastva arrow VI - Svoj na svome 15 Studeni 2018
English Croatian Czech German Russian
Slučajna slika
Glavni Izbornik
Naslovnica
O nama
Impressum
Monografija DVD-a
Vatrogasni dom
Vozila i oprema
Povijest vatrogastva
- - - - - - -
Događanja
Preventiva
Vatrogasni svijet
Vatrene korner
- - - - - - -
Tražilica
Galerija slika
Knjiga dojmova
Web linkovi
Pitanja
Natjecanje 2006
Oglasnik test
Album
Login
Tko je online
Gostiju online: 1
Danas:2736
Jučer:4126
Tjedan:14708
Ukupno:1339356
Prijatelji
Vatrogasni portal 
Osnovna škola Jastrebarsko 
DVD Desno Trebarjevo 
DVD Bregana 
DVD Mladost KS 
VI - Svoj na svome Ispis E-mail
Miljenko Lacković   
Nedjelja, 05 Oľujak 2006

Svoju su narodnu državu Hrvati već u začecima uredili na osnovu plemenskih samouprava i udružili pojedine plemenske grane u župe ili županije. Ta udruženja postala su temelj cjelokupnog uređenja samostalne države Hrvatske već u doba knezova i banova, pa poslije za kraljeva domaće krvi....

 

Samostalnost tako uređenih županija počela je propadati otkako su Hrvati stupili u personalnu uniju s kraljevskom kućom Arpadovića. I tako , od 1102.god ( Pacta conventa), zbog unutarnje nesloge, izgubiše naši pređi pravo samostalno upravljati vlastitom zemljom. Tako bi sve do kasnih godina 20. st. i Domovinskog rata kada ustrojismo modernu Hrvatsku.(?)

Služili su u međuvremenu mnoge gospodare, trpjeli i ratovali za tuđinca toliko puta. Nikada nije bilo lako, no sigurno najteže i najbolnije razdoblje počinje osnivanjem kraljevine SHS (Slovenaca, Hrvata i Srba) koju Srbi odmah preokrenuše u k. Srba nad ostalima. Odnosno odmah pokazaše svoju prijetvornost i naznačiše skrivene namjere.

U takovim okvirima nastalo je i stasalo Hrvatsko dobrovoljno vatrogastvo. U doba Austro-Ugarske borilo se i izborilo za primjenu Hrvatskog jezika . G. Mirko Kolarić 1877. izriče prvu zapovijed na Hrvatskom jeziku, g. G S Deželić izdaje 1882. «Obučevnik za dobrovoljne vatrogasce», prvu vatrogasnu knjigu na Hrvatskom jeziku. Godine 1891. organiziran je prvi Hrvatski strukovni vatrogasni tečaj, te utemeljena prva Hrvatska vatrogasna odličja. 1896. izlazi «Vatrogasni viestnik», glasilo zajednice, na Hrvatskom jeziku,1898. skladana «Vatrogasna himna»( G S Deželić; I pl. Zajc)

Koliko je HSVZ postala značajna i nezaobilazna pokazuje i činjenica da ju je u rujnu 1897. zemaljska vlada, svojom naredbom, priznala strukovnim organom za pitanja vatrogastva

Sve vrijeme HSVZ uporno je djelovala na unapređenju znanja i tehničke opremljenosti DVDa, a ujedno i tražila da se položaj vatrogastva uredi zakonskim aktima. No, budući je zakonodavac stolovao u Budimpešti, vlasti nikako nisu dale da se donese autonoman zakon za Hrvatsku jer ga , između ostalog, ni Ugarska tada nije imala.

U to vrijeme , zbog bolesti, na dužnosti se zahvaljuje g. Đuro Stjepan Deželić, prvi predsjednik HSVZ. Samo godinu dana nakon toga (1907.) umire.

Sve vrijeme(kako poznato i danas) rad DVDa prati kronični nedostatak financiranja. Nastoji se dobiti potporu osiguravajućih društava, koja direktno ubiru korist njihove žrtve, te sustavno financiranje od strane države.

Prvi svjetski rat u Hrvatskoj dočekuje 224 DVDa, od kojih je 119 uključeno u HSVZ. Vojska je mobilizirala brojne vatrogasce što uvjetuje stagnaciju, a za mnoga društva i prekid rada .Kako su vatrogasci imali veća znanja, stečena obukom, postaju instruktori i vježbatelji raznih vještina. Naročito za obranu protiv posljedica zračnih napada, uporabu «gasmaske»(zaštitna maska) kao zaštite protiv otrovnih plinova. Za vrijeme trajanja rata nije se povećavao broj društava.

Godine 1918. vračaju se dobrovoljci u svoje domove gdje ih dočekuje pustoš. Vojske su odnijele sve, opremu, inventar pa čak i uniforme. A rat je uzeo i svoj danak u životima i zdravlju. Iako desetkovani, vatrogasci, potpomognuti mladim naraštajima, nastoje obnoviti i oživjeti rad društava. Što im , hvala Bogu, i uspijeva.

No, 1918. znači i nastajanje nove državne tvorevine, kraljevine SHS, u kojoj dominira srpski lobi(kako volimo reći, Beograd) Naročito utjecanje i srbizacija svega i svačega počinje se osjećati nakon «šestojanuarske diktature» 1929. god. Na osnovi državno pravnih promjena , u rujnu 1930. HSVZ donosi odluku o osnivanju vatrogasnih župa(današnje zajednice gradova i općina)

Godine 1933. vlada u Beogradu donosi zakon o vatrogastvu po kome se sve udruge moraju podvrći Vatrogasnom savezu kraljevine Jugoslavije. Hrvatski delegati već u začetku zahtijevaju izmjene tog zakona , no oni se (poznato, zar ne) odbijaju, odnosno ne uvažavaju.

Silom zakona DVD-a su promijenila ime u «četa», i sva ostala obilježja i nazivlje. Ali Zajednica na skupštinama odlučno staje u obranu svojih narodnih prava i potreba. Postavljanjem g. Stanka Žagara na mjesto starješine u Beogradu, ponadaše se u promjene zakona i vračanje autonomnosti. No, ništa od toga iz Beograda.

A Zagreb je vrio, spremalo se


Posjeta: 4211

Komentirajte prvi

Pisanje komentara je dostupno samo registriranim korisnicima.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
« Prethodna   Sljedeća »


up      up
Na vrh

© 2018 Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.